'Gent 3.0', el projecte de l'Obra Social 'la Caixa' per a persones grans

Inclou activitats, tecnològiques culturals i voluntàries que es duran a terme a 43 casals de gent gran


El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i la directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán, han presentat el nou projecte per a la gent gran de Catalunya, 'Gent 3.0', que s'emmarca en les iniciatives que ambdues institucions porten a terme conjuntament de fa 15 anys. El director de l'Àrea d'Acció Social de la l'Obra Social 'la Caixa', Francesc Xavier Bertolín, ja en va parlar a l'entrevista que social.cat li va fer la setmana passada.

La nova generació de persones grans

El conseller de Benestar Social i Família ha afirmat que "un país que no vol perdre tot el bagatge, l'experiència i la il·lusió que significa la seva gent gran és un país que dóna un paper actiu a aquestes persones grans".  Segons el conseller de Benestar Social i Família, "convenis com aquest van en aquesta línia i són també un exemple de la suma d'esforços dels àmbits públic i privat que hem de fomentar".
 
Josep Lluís Cleries ha volgut recordar el suport del Govern amb la gent gran, al mateix temps que ha apuntat el suport a la gent gran seguirà sent una prioritat: "Des de la Generalitat hem promogut el paper els consells consultius de la Gent Gran, el Consell de la Gent Gran de Catalunya, l'associacionisme i el voluntariat, però hem d'anar més enllà en l'àmbit laboral, familiar i de diàleg intergeneracional".

En paraules de la directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Duran, "en els últims anys, ha evolucionat el perfil de la gent gran: la millora en les condicions socials i de salut han aportat més qualitat de vida als anys. La gent gran està en un moment idoni per contribuir activament amb la seva experiència al desenvolupament de la societat. No ens podem permetre deixar de banda el valor i la saviesa que aporten el coneixement i l'experiència de les nostres persones grans en tots els àmbits."

Amb aquesta finalitat neix un projecte per impulsar i posar en relleu la tasca del voluntari major, en el marc de l'Any Europeu del Voluntariat, així com també la capacitat de la gent gran per integrar les noves tecnologies en les activitats de la vida quotidiana.

Ni l'altruisme ni les noves tecnologies tenen edat, i bona mostra d'això és que cada vegada són més els catalans que col·laboren en projectes de voluntariat després de jubilar-se. La incorporació de la gent gran com a nova generació que participa i aporta els seus coneixements, suposa importants avantatges per a tots els sectors, societat, organitzacions i gent gran. Per això, gent 3.0 vol impulsar la nova generació de persones grans, que passen de ser beneficiàries a ser protagonistes actives, persones grans que participen i comparteixen els seus coneixements i experiència amb la resta de la societat.
 
El funcionament del programa serà el següent: Les persones grans interessades rebran formació genèrica sobre voluntariat i habilitats socials, i específica segons el projecte, per després elles liderar i dinamitzar les activitats que es posaran en marxa (Històries de Vida, Activa la Ment, Grans Lectors, Respir Familiar i Acció Local):

Històries de Vida: Una manera innovadora d'aprendre a fer servir les noves tecnologies prenent com a punt de partida la motivació personal. Cada persona confecciona un projecte a partir de la seva història, vivències o interessos. Amb Històries de vida, activitat que es desenvolupa a la CiberCaixa, s'aprèn a utilitzar des del teclat i el ratolí, fins a programes d'edició de fotos i vídeos.
ActivaLaMent: És una plataforma virtual perquè la gent gran posi en forma la ment d'una manera entretinguda, al mateix temps que potencia la seva autonomia personal. El programa es desenvolupa a través de diferents activitats enfocades a exercitar sis àrees cognitives principals: atenció i concentració, memòria, processament visual, processament auditiu, llenguatge i funcions executives.
Grans Lectors: Es tracta d'un projecte que pretén millorar la comunicació entre la gent gran i evitar el seu aïllament afavorint la trobada i les relacions humanes, alhora que estimula l'atenció i exercita la memòria. Consisteix en la participació dels voluntaris en tertúlies al voltant de la lectura d'un llibre, que ells mateixos triaran i dinamitzaran.
Respir Familiar: La xarxa de voluntaris grans ofereix suport als cuidadors familiars de persones amb malalties neurològiques, en col·laboració amb les associacions de familiars d'afectats. Els voluntaris atendran a domicili la persona malalta mentre el cuidador principal assisteix a formació o realitza activitats personals.
Acció local: Es tracta d'impulsar un projecte de voluntariat en col·laboració amb entitats, associacions o institucions que estiguin presents en la comunitat. L'objectiu és aconseguir un compromís actiu de la gent gran amb el territori on viu, que comporta també que EspaiCaixa sigui un espai obert a la comunitat. En aquesta línia els voluntaris desenvoluparan activitats com horts urbans, CiberCaixa Solidàries amb persones amb discapacitat, activitats intergeneracionals per contribuir a l'èxit escolar, etc.

 
A mig termini, tots els membres del programa formaran part d'una plataforma en línia, una nova xarxa social exclusiva per la gent gran, que facilitarà la seva participació i coordinació.
 
Com funciona el moviment?

Les persones grans interessades en formar part de la generació gent 3.0 poden inscriure's directament a la xarxa de centres de gent gran que tenen en conveni el Departament de Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa", o als propis de l'entitat. Les persones grans ja formades com a voluntàries s'encarregaran de liderar i dinamitzar els projectes esmentats per ajudar altres persones grans a desenvolupar-los.
 
Un programa emblemàtic a Catalunya

El nou projecte s'emmarca en l'històric programa dedicat a la gent gran de la Fundació "la Caixa", que l'entitat desenvolupa des de 1997 conjuntament amb el Departament de Benestar Social i Família. En el conveni marc subscrit fa 15 anys, es va establir una col·laboració que beneficia, actualment, 43 casals catalans de gent gran, on hi ha 28 CiberCaixa en funcionament.
 
A banda, l'Obra Social "la Caixa" té 60 esplais propis a Catalunya, on, a través del seu programa de gent gran, l'Obra Social "la Caixa" promou el voluntariat i l'associacionisme de la gent gran; les activitats intergeneracionals, i activitats culturals i socials, així com l'ús de les tecnologies de la comunicació i la informació.
 
El projecte encapçala la programació estatal de l'Obra Social "la Caixa" del 2011. En aquest sentit, la gent gran sempre han estat un col·lectiu d'atenció preferent en l'entitat, que va néixer el 1904 com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i l'Estalvi i que actualment té 210 centres de gent gran propis o conveniats a Catalunya i més de 600 centres a tot l'Estat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article