Sindicats sanitaris criden a la vaga totes les categories de l’ICS dimarts i dimecres contra el tercer conveni

Les organitzacions titllen el preacord d’“insult a tota la sanitat pública” i hi veuen “greuges comparatius”


Els sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical i la Intersindical han convocat una vaga aquest dimarts i dimecres dirigida a totes les categories professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) en contra del tercer conveni laboral per a aquesta empresa pública, que gestiona la majoria de CAP i alguns hospitals de Catalunya.

Els convocants qualifiquen el preacord del conveni, signat per la majoria de delegats sindicals de la mesa sectorial, d’“insult a tota la sanitat pública” i hi veuen “greuges comparatius” entre categories. Aquesta vaga coincideix amb la crida d’aturada indefinida del sindicat Infermeres de Catalunya, a partir d’aquest dimarts, en aquest cas tant als centres de l’CS com concertats.

El malestar pel tercer conveni de l’ICS es tradueix en diverses vagues

El preacord al qual van arribar fa unes setmanes l’ICS i els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE per al tercer conveni laboral de la institució ha causat molt malestar entre alguns professionals i col·lectius. Aquests sindicats tenen tretze dels quinze delegats de la mesa sectorial i els dos únics que no van secundar l’acord són els de CATAC-CTS.

Ara, el sindicat CATAC-CTS i quatre organitzacions més —que en aquest cas no tenen representació a la mesa, però que poden tenir cert pes en algunes categories o centres sanitaris— convoquen vaga per aquest dimarts i dimecres de tots el personal estatutari i en formació de l’ICS per mostrar el rebuig al preacord.  

Paral·lelament, el tercer conveni de l’ICS també és “la gota que ha fet vessar el got” per portar el sindicat Infermeres de Catalunya a convocar una vaga de caràcter indefinit a partir d’aquest dimarts, indiquen fonts de l’organització. La crida es dirigeix a totes les infermeres del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT), tant de l’ICS com dels centres concertats. A més, aquest divendres, hi ha una altra convocatòria de vaga del sindicat Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat (FTPS) a la primària de l’ICS.

Els sindicats denuncien condicions “injustes” i es concentraran a l’ICS   

Els sindicats que convoquen la vaga aquest dimarts i dimecres de totes les categories professionals adverteixen que el preacord del tercer conveni “ratifica encara més la precarietat laboral” dels treballadors i que agreuja unes condicions laborals “injustes”, que a més “fomenten la divisió i les diferències del personal”.

En una roda de premsa aquest dilluns, els sindicats han parlat de “greuges comparatius” i de repartiment “totalment discriminatori” entre categories de les partides pressupostàries que implica el conveni, 320 milions d’euros extra anuals segons va anunciar el conseller Manel Balcells el dia del preacord, el 22 de novembre. Però també han advertit que és un acord “triler” que “enganya” totes les categories, encara que s’hagi volgut “complaure’n” algunes.

De cara a la primera jornada de vaga, els sindicats tenen previst concentrar-se davant de l’ICS i manifestar-se fins a la plaça de Sant Jaume, davant de la Generalitat. Dimecres, protestaran davant de les portes del Parlament, en una mobilització plantejada de manera unitària amb els sindicats que han fet altres convocatòries de vaga.

Segons com vagin aquestes dues jornades, els sindicats no descarten una vaga indefinida de cara al gener. “Farem tota la pressió perquè no se signi l’acord. Això no acaba aquí. La situació no passa per convocar una vaga el 12 i el 13, sinó per tombar el preacord”, ha afirmat Jesús Frías, de CATAC-CTS. 

Les infermeres, cridades a una vaga indefinida per la situació “límit”

Per altra banda, el sindicat Infermeres de Catalunya ha convocat vaga davant la situació “límit” del col·lectiu al sistema sanitari. En un comunicat, la formació va denunciar el “menyspreu” cap a la professió que veu tant en el tercer conveni dels centres concertats, que es va signar el gener passat, com en el preacord del tercer conveni de l’ICS.

Dimarts, es concentraran a la plaça de Catalunya i marxaran també cap a Sant Jaume; dimecres es manifestaran el Parlament i divendres tenen previst fer-ho a la conselleria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article