Arrels detecta 1.384 persones dormint al carrer a Barcelona, la xifra més elevada dels darrers 15 anys

Hi ha hagut “un important increment” de les persones que dormen als districtes més allunyats del centre, tot i que Ciutat Vella i l’Eixample en concentren més de la meitat


Arrels Fundació ha localitzat 1.384 persones dormint a la intempèrie a Barcelona, en el darrer recompte que van fer el 13 de desembre. Es tracta de la xifra més elevada que han registrat mai a la ciutat des que van començar a fer el recompte l’any 2008. L’entitat destaca que Ciutat Vella i l’Eixample es mantenen com els dos districtes on hi ha més persones dormint al ras, però ressalten “un important increment” de les persones que viuen al carrer als districtes més allunyats del centre de la ciutat.  

Enguany, un total de 510 persones voluntàries han participat en el recompte i, per primera vegada, s’ha aconseguit arribar als 73 barris de Barcelona. Gràcies a això s’ha pogut detectar un total de 1.384 persones dormint al carrer, el que suposa un increment del 12% respecte al recompte de 2022, quan es van comptabilitzar 1.231 persones vivint al carrer.  

L’entitat assenyala que per primera vegada el recompte s’ha organitzat durant els mesos d’hivern, que és quan les persones que viuen al carrer “busquen llocs més amagats on passar la nit o passen més desapercebudes”. Per exemple, tot i que els voluntaris s’han trobat persones que dormien soles a bancs i places, també s’han detectat 114 tendes de campanya i altres persones que s’agrupaven per protegir-se del vent i es tapaven amb mantes, sacs o cartons. Per aquest motiu, Arrels subratlla que “el resultat del recompte és una xifra de mínims”.  

De les 1.384 persones localitzades durant la nit del recompte, 533 s’han identificat com a homes i 57 com a dones. El gènere de la resta de persones, però, no s’ha pogut determinar. “Cada vegada, detectem més persones dormint al carrer a Barcelona; la tendència dels darrers anys és cap a l’alça. Hi ha joves, gent gran, adults sols o en parella, persones que pateixen problemes de salut mental o orgànica, persones migrades… Cadascú té una situació diferent. Cal que totes les administracions ens posem d’acord per buscar solucions i adaptar-nos a totes aquestes necessitats”, afirma el director d’Arrels, Ferran Busquets.  

El nombre de persones detectades al recompte d'Arrels s'ha incrementat un 12% l'últim any | Arrels

El centre de la ciutat, refugi per a persones sense llar 

La fundació deixa clar que el centre de la ciutat continua sent la zona més escollida per les persones sense llar per passar la nit. En aquest sentit, Ciutat Vella i l’Eixample són un any més els districtes de Barcelona on hi ha més persones vivint al carrer i on s’agrupa pràcticament la meitat de les persones detectades al recompte, un 46%. Concretament, a Ciutat Vella se n’han localitzat 339 persones (el 2022 hi havia 344) i, a l’Eixample, 302 (297 el 2022).  

Altres districtes on hi ha xifres altes de pernoctació al carrer són Sants-Montjuïc, amb 209 persones detectades (un increment del 14% respecte al 2022), i Sant Martí, amb 198 (un increment del 25%). Tot i això, l’entitat destaca que hi ha hagut un increment important de persones vivint al carrer als districtes més allunyats del centre de la ciutat: a Sarrià-Sant Gervasi s’han localitzat 78 persones sense sostre (quan el 2022 n’eren 34), 57 a Gràcia (32 el 2022), 49 a Sant Andreu (18 el 2022) i 64 a Nou Barris (54 l’any passat).  

A les Corts es manté el nombre de persones que viuen al carrer (44 aquest 2023 i 43 el 2022), mentre que a Horta-Guinardó s’han detectat 44 persones enguany (enfront de les 67 detectades el 2022).

Per primera vegada al recompte s'han visitat tots els barris de Barcelona | Arrels

Urgeixen recursos a llarg termini  

Davant d’aquesta situació, Arrels ha tornat a insistir en la necessitat de promoure polítiques de prevenció i recursos que mirin a llarg termini, amb la finalitat d’oferir alternatives d’allotjament estable per a les persones sense llar.  

L’entitat ha manifestat que en el moment de fer el recompte anual, a Barcelona ja estava en marxa el Centre d’Allotjament d’Emergència (CAE), que a la ciutat s’activa durant els mesos de fred per oferir allotjament nocturn i temporal. Per aquest motiu, les 75 persones que s’hi allotjaven en el moment del recompte no s’han comptabilitzat dins la xifra de 1.384 persones detectades al recompte, però recorden que “en pocs dies, tornaran a estar al carrer”.  

“Ara mateix, la realitat és que una persona que dorm al carrer té pràcticament nul·les les possibilitats de deixar de dormir al carrer perquè bona part de les alternatives que s’ofereixen són temporals i no permeten a la persona recuperar-se de la vida al ras per millorar i transformar la seva situació”, conclou Busquets.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article