Un de cada quatre infants atesos per Save the Children viu en famílies afectades per desnonaments

L’entitat adverteix que l’habitatge és un dels principals determinants d’exclusió i desigualtat social per als nens, nenes i adolescents de Catalunya


Un de cada quatre infants atesos per Save the Children a Catalunya viu en famílies que han estat o estan afectades per un desnonament. En aquest sentit, l’entitat adverteix que l’habitatge “continua sent un determinant de desigualtat i exclusió a casa nostra”, com ho demostren les conclusions del seu darrer informe: Ser pobre a Catalunya. El retrat de 200 famílies. Davant d’aquesta situació, demanen prioritzar l’accés de famílies amb nens, nenes i adolescents als habitatges de lloguer social, a través de la implementació de criteris i reserves per a aquest col·lectiu, entre altres mesures.

A partir d’una sèrie d’enquestes a 200 famílies de Barcelona, Lleida i Canovelles, Save the Children ha pogut constatar el paper crucial que juga l’accés a l’habitatge de les famílies empobrides en la garantia dels nens i nenes de Catalunya. Així, per exemple, l’entitat destaca que una de cada tres famílies enquestades viu en cases en condicions inadequades i el 60% no pot mantenir la seva llar a una temperatura adient.  

“Les famílies han de destinar la meitat de la despesa familiar en habitatge i això provoca que moltes d’elles es vegin obligades a triar entre menjar o pagar el lloguer i, fins i tot, acceptar condicions residencials insegures i precàries”, explica la responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya, Ona Lorda.  

Segons les dades recollides per l’organització, almenys un 9% de les famílies enquestades resideixen en habitatges ocupats il·legalment o en risc de desnonament imminent, una dada que és el doble que la mitjana estatal i que converteix a Catalunya en la comunitat autònoma amb el percentatge més alt.  

A més, tot i que un 23% de les famílies enquestades ha estat o estan afectades per una ordre de desnonament, si es posa el focus només en les famílies monomarentals, aquesta dada augmenta fins al 37%. “Per als nens i nenes, l’experiència traumàtica d’un desnonament pot tenir implicacions sobre el seu desenvolupament, més enllà de la vulneració de drets i la situació de desemparament físic i material que implica”, afegeix Lorda. 

La inflació, un altre entrebanc per les famílies 

Més enllà de l’habitatge, un altre dels factors que ha empès més famílies a situacions de pobresa ha sigut l’augment del preu dels aliments en el darrer any, el qual ha sigut d’un 16,5% segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquest fet ha suposat un canvi d’hàbits en les famílies enquestades per Save the Children: en el 68% dels casos, tots els membres de la llar han hagut de disminuir el consum de determinats productes per aquest motiu.  

La despesa mitjana en alimentació de les famílies participants dels programes de Save the Children ascendeix a 467 euros mensuals. Si es té en compte que gairebé la meitat de les famílies viuen amb menys de 1.000 euros al mes (per sota del salari mínim), això vol dir que aquestes llars destinen pràcticament la meitat dels seus ingressos (un 47%) només al que l’entitat anomena “l’esforç alimentari”. Segons els càlculs de l’organització, el 2022 el cost de la criança a Catalunya ascendia a una mitjana de 819 euros al mes per cada fill o filla.  

Tots aquests factors han comportat que el 32% dels nens i nenes atesos per Save the Children no puguin consumir fruita fresca o verdures almenys una vegada al dia, i que el 26% no tingui accés a carn, pollastre o peix (o el seu equivalent vegetarià) almenys tres vegades per setmana. Per contrapartida, es produeix un consum elevat de brioixeria industrial.  

Recomanacions: prioritzar l’accés a l’habitatge i complementar els ingressos mínims 

Per revertir aquesta realitat, Save the Children proposa que es posin en marxa diverses mesures per garantir l’habitatge i l’accés a l’alimentació de les famílies més empobrides de Catalunya. Per una banda, l’entitat reclama que es prioritzi l’accés de famílies amb nens i adolescents a habitatges de lloguer social mitjançant la implementació de criteris i reserves per a aquest col·lectiu en el sistema públic d’adjudicació d’habitatges de protecció oficial. A més, també demanen implementar serveis de mediació i assessorament en matèria d’habitatge en els municipis o barris amb les taxes més elevades de desnonaments, així com establir fórmules de bonificació del subministrament elèctric i d’accés automàtic, amb descomptes de fins al 100% per a famílies amb infants a càrrec.  

Per altra banda, tenint en compte que a Catalunya només un 14% de les famílies que sol·liciten l’Ingrés Mínim Vital (IMV) ho acaben percebent (la xifra més baixa de totes les comunitats autònomes de l’Estat, segons les enquestes de l’organització), Save the Children recomana implementar complements a altres prestacions, com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que serveixin per cobrir les despeses d’habitatge i de criança. 

En matèria d’alimentació, en canvi, l’entitat suggereix revisar el llindar d’ingressos per accedir a les beques menjador (per igualar-ho al llindar de la pobresa relativa), proporcionar targetes moneder per a famílies en situació de vulnerabilitat, assegurar l’accés a una cistella alimentària saludable i invertir en infraestructures escolars que permetin l’accés al menjador en centres d’educació secundària i de batxillerat. 

“Aquests són els reptes que considerem fonamentals per ajudar no només als 440 nens, nenes i adolescents de les famílies que hem entrevistat, sinó per als més de 140.000 infants en situació de privació material severa que viuen en llars en les quals el no poder i el no tenir són la normalitat”, conclou Lorda.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article