La gestió de l’ingrés mínim vital es traspassarà a la Generalitat

La Taula del Tercer Sector celebra la mesura com a una oportunitat "única” per simplificar tràmits, tot i que avisen que “arriba tard”


Els Governs català i espanyol han acordat el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital (IMV) a la Generalitat. Aquest és un dels cinc pactes que han tancat els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la reunió que han mantingut aquest dijous al Palau de la Generalitat. La mesura està prevista que s’aprovi al Consell de Ministres del 27 de desembre. La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ho ha celebrat, ja que consideren que és una oportunitat “única” per simplificar tràmits i avançar cap a la finestreta única, tot i que subratllen que “arriba tard”.

La Taula del Tercer Sector assegura que el traspàs de l’IMV és “indispensable” per poder fer encaixar aquesta prestació i la que ofereix la Generalitat amb característiques similars, la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). A més, recorden que fa un any i mig els dos governs ja havien anunciat el preacord del traspàs.

Segons expliquen des de la federació d’entitats, el fet que no hi hagi una gestió unificada d’IMV i RGC fa que per accedir-hi calgui “passar per dos processos administratius diferents amb requisits també diferents”. Per això veu en el traspàs de l’IMV l’oportunitat per avançar “cap a una altra demanda històrica del sector”, la simplificació dels tràmits burocràtics en una finestreta única social.

“Quan estàs en una situació d’emergència social i et cal un ajut d’urgència per comprar menjar o pagar l’habitatge, no pots passar per un laberint llarg i exhaust de gestions administratives”, opinen des de la Taula del Tercer Sector.

La federació d’entitats també defensa que l’harmonització de les dues prestacions és indispensable per millorar la cobertura de l’IMV, ja que actualment és del 14,5%, segons les dades de la Taula. Una xifra que, segons l’organització, fa que Catalunya sigui a la cua dels territoris de l’Estat juntament amb les Canàries i Balears en la distribució d’aquest ajut.

Finalment, la federació ha apuntat que cal esperar a conèixer les condicions concretes de l’acord de traspàs entre els dos governs, tant pel que fa a la gestió com pels recursos econòmics i humans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article