Millorar el benestar emocional del jovent: arrenca el projecte Ocell de Foc a Nou Barris, Sant Andreu i Gràcia 

La iniciativa, que impulsen set entitats entre les quals està el Social.cat, aborda la prevenció dels trastorns de salut mental 


Millorar el benestar emocional del jovent de Nou Barris, Sant Andreu i Gràcia és una realitat que està molt més a prop, gràcies al projecte Ocell de Foc, que tot just arrenca aquests dies en aquests tres districtes barcelonins. 

Adreçat als joves entre els 16 i els 30 anys, el projecte —que s’engloba en el marc del Programa Ocell de Foc, impulsat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i que també s’està duent a terme a altres districtes de Barcelona així com a diferents ciutats de tota Catalunya— té com a objectiu fer prevenció dels malestars emocionals del jovent d’aquests tres districtes des d’una perspectiva comunitària, centrada en les necessitats dels joves, un dels col·lectius que més ha sofert emocionalment durant la pandèmia de la Covid-19 i posteriorment.

Així, Ocell de Foc vol fomentar l’apoderament dels joves amb perspectiva de salut mental, tinguin o no malestar psicològic, a través de la formació, l’emprenedoria, el foment de les primeres experiències laborals, la implicació i relació amb la comunitat, i la prevenció i sensibilització sobre el malestar emocional. 

Set entitats sumant esforços contra l’estigma de la salut mental 

El projecte Ocell de Foc a Nou Barris, Sant Andreu i Gràcia està impulsat per una agrupació de set entitats que esdevindran un agent clau en la prevenció i promoció de la salut mental de les persones joves d’aquests tres districtes. En concret, participen en el projecte la Fundació Centre Higiene Mental Nou Barris; l’Associació Joia Social; el Consell de la Joventut de Barcelona; B-Murals; Fundació Club Natació Sant Andreu; la Masia de la Guineueta i l’Associació Xarxa Digital Catalana, editora del Social.cat, qui ens encarregarem de difondre continguts sobre informació i sensibilització en salut mental. Entre d’altres, les entitats facilitaran diferents serveis d’atenció grupal al jovent; així com punts de trobada o serveis d’informació, prevenció i lluita contra l’estigma de la salut mental. 

Les set entitats que participen en el projecte seran un agent clau en la prevenció i promoció de la salut mental de les persones joves dels districtes

En total, al projecte es sumarà l’expertesa d’uns 20 professionals amb diversitat de perfils i àmbits de treball qui de manera coordinada treballaran per desenvolupar les activitats que organitzarà cada servei. 

El desenvolupament del projecte, que té una durada de dos anys, es farà des d’una perspectiva comunitària, ja que un dels principals  objectius d’aquesta iniciativa és enxarxar el jovent entre ells i amb els actius socials i comunitaris de l’entorn on habiten. Així, es fomentarà l’apoderament individual i l’autoorganització col·lectiva, amb l’ajuda mútua i les cures col·lectives com elements cabdals en la prevenció dels malestars emocionals. 

D’altra banda, també es potenciarà la perspectiva de gènere i interseccional. És a dir, les diferents accions que contempli el projecte han de partir de les diferències estructurals que les persones tenen en funció d’eixos com el gènere, l’edat, l’origen, la religió, etc. 

Així mateix, el projecte vetllarà per l’enxarxament amb el territori, afavorint les dinàmiques que existeixen en aquests districtes, així com en els espais d’afluència natural del jovent, per així aprofitar tots els actius socials i comunitaris en benefici de les persones que participin. 

A més a més, un dels pilars d’aquest nou projecte és poder fer aliances entre diferents institucions entre les quals entitats no lucratives, universitats, centres formatius, associacions de joves, cooperatives, entitats d’esports i oci, entre d’altres. 

Durant l’any 2023, en total, 10.847 joves van participar en el programa Ocell de Foc a Catalunya, una xifra que el Govern preveu doblar durant l’any 2024.

Acabar amb les xifres de l’“emergència juvenil” en salut mental 

La necessitat de projectes com Ocell de Foc rau en les greus conseqüències dels malestars emocionals que experimenten els joves. Segons un estudi recent del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, un de cada set joves experimenta algun trastorn de salut mental. Per això, aquesta organització titlla d’“emergència juvenil” la situació del col·lectiu a Catalunya en matèria de salut mental.

Un de cada set joves experimenta algun trastorn de salut mental a Catalunya

Aquest mateix informe destaca que les persones entre els 18 i els 34 anys són les que més visites fan a centres i serveis de salut mental. I també alerta d’un biaix de gènere que fa que les dones experimentin més trastorns de salut mental que els homes: per cada home que pateix depressió, ho fan dues dones, segons adverteix l’informe. 

En afegit, el suïcidi s’ha convertit ja en la primera causa de mort no natural entre les persones joves, una xacra que la societat no es pot permetre i que intenta revertir gràcies a l’impuls de projectes com Ocell de Foc.  

La clau: la sensibilització  

Per al Social.cat, ser part d’aquest projecte ens genera molta il·lusió, però també molt respecte. Sabem que la tasca de la nostra redacció pel que fa a la sensibilització sobre temàtiques de salut mental és important, i ara, dirigir-nos més específicament al jovent, ens fa plantejar noves maneres d’apropar aquests temes. Per això, parlarem amb ells sobre les causes dels seus malestars i dels seus trastorns, així com de les seves conseqüències, i sobretot intentarem incidir en la importància d’un abordatge preventiu. 

Com a redacció, fomentarem l’apoderament dels joves donant-los l’oportunitat de posar en primer pla les seves experiències i testimonis relacionats amb la salut mental, ja que seran ells i elles els que volem escoltar: com estan, què els neguiteja, de quina manera ho aborden i quins creuen que són els mecanismes per a prevenir els seus malestars. 

D’altra banda, i no menys important, facilitarem al nostre mitjà de comunicació informació sobre les eines i serveis que el jovent de Nou Barris, Gràcia i Sant Andreu té a l’abast per abordar qualsevol situació de malestar emocional. 

 

Aquest article forma part de la col·laboració del Social.cat amb el projecte Ocell de Foc a Nou Barris, Sant Andreu i Gràcia, i compta amb el suport de: 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article