Els tècnics sanitaris es manifesten a l’espera de rebre una proposta de Salut amb millores laborals

Acusen el departament de “boicotejar” la vaga augmentant el personal de serveis mínims


La Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat (FTPS), conformada pel Sindicat de Tècnics d’Infermeria (SAE) i el Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris (SIETeSS), s’han manifestat aquest dimecres al matí davant del Parlament per exigir al Departament de Salut millores de les condicions laborals. Els tècnics estan a l’espera de rebre a finals de setmana una proposta de la conselleria amb canvis salarials i organitzatius. Els professionals, en vaga indefinida des del 8 de gener, avisen que no la desconvocaran si no s’aborden les seves demandes a l’acord del tercer conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS). A banda, acusen la conselleria de “boicotejar” la vaga augmentant el personal de serveis mínims als centres.

Sota el lema ‘Si l’ICS no paga, vaga, vaga, vaga’, desenes de professionals s’han desplaçat fins al Parlament a les vuit del matí, coincidint amb la celebració del ple. ‘Sense tècnics no hi ha diagnòstics’ i ‘Balcells dimissió’ han estat algunes de les proclames més sonades. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha saludat els líders sindicalistes a l’arribar al recinte, mentre que els convocants l’escridassaven. 

El secretari autonòmic del sindicat SAE, Cristian Monclús, ha avançat que de cap manera es plantegen desconvocar la vaga “si no s’aconsegueix res”. Ha dit que a la reunió d’aquest dilluns amb el conseller, Balcells es va comprometre a fer una proposta econòmica i organitzativa, així com a continuar negociant la pujada de nivell que demanen els treballadors.

El que valoraran més, ha subratllat el portaveu, són les propostes econòmiques. “És impossible aturar aquesta vaga, sobretot, si no hi ha propostes econòmiques sobre la taula”, ha assenyalat, i ha denunciat que 17 anys després del segon acord de l’ICS els tècnics superiors sanitaris o els TCAES dels CAP i CUAPS cobren només vuit euros més al mes. “No podem continuar treballant amb aquestes condicions laborals”, ha destacat.

Malgrat tot, Monclús ha expressat que és “optimista” davant les propostes que ha de presentar la conselleria. “Fer vaga és l’últim que volíem fer, tenim ganes de tornar a la feina”, ha indicat.

Acusen el departament de “minimitzar” la vaga amb la pujada dels serveis mínims

Per la seva banda, el secretari d’organització de SIETeSS, José Joaquin Duran, ha afirmat que Salut està “boicotejant” la vaga. De fet, el sindicalista ha explicat que aquest dimecres s’ha pujat el personal de serveis mínims de cinc a 19 professionals en alguns centres. “Entenem que el col·lapse és molt potent, però el que està fent el departament és minimitzar la vaga i coartar el dret dels treballadors a fer-ne”, ha assenyalat.

En aquest sentit, Duran ha recordat que la vaga és “complicada per a tots, també per a les butxaques” dels treballadors, però ha insistit que el que han demanat al Govern són reclamacions “tangibles” i “justes”. El sindicalista ha assegurat que només desconvocaran la vaga indefinida si el que els proposa el Govern és “just”.

Diuen que Salut ha “menystingut” els tècnics sanitaris

Èrica de la Serna, tècnica superior sanitària que treballa en un laboratori, ha assegurat que el Departament de Salut els ha “menystingut” i ha lamentat que de tota la partida destinada al tercer acord de l’ICS només un 0,18% pertoqui al col·lectiu de tècnics sanitaris.

Els professionals demanen al Departament de Salut que se’ls pugi a la categoria B i diuen que mentre no sigui possible, se’ls faci un complement econòmic per compensar-los. També demanen passar del nivell 17 al 19 i que se’ls millorin els complements específics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article