Interior avisarà Drets Socials abans de tallar la llum en un habitatge per comprovar si la família és vulnerable

Aliança contra la Pobresa Energètica reclama comptadors socials tal com marca el conveni entre la Generalitat i Endesa


El Departament d’Interior avisarà el de Drets Socials quan rebi una petició de la companyia Endesa per tenir suport dels Mossos d’Esquadra en una actuació a un habitatge ocupat, ja sigui un pis o un bloc sencer, perquè comprovi si les famílies que hi viuen es troben en situació de vulnerabilitat.

Així ho han traslladat el conseller Joan Ignasi Elena i el director general de la Policia, Pere Ferrer, en una reunió amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). L’entitat reclama que, en aquests casos, s’instal·lin comptadors socials d’acord amb el conveni entre Endesa i la Generalitat del 2021. Els Mossos van fer 49 intervencions el 2023 en rebre un requeriment d’Endesa per tenir suport en habitatges amb connexions irregulars; 44, el 2022.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica va reclamar la tardor passada des del Parlament que les conselleries d’Interior i Drets Socials es coordinessin per evitar talls d’electricitat en habitatges ocupats on viuen persones en situació de vulnerabilitat per evitar casos com el del bloc de Sabadell, on l’any passat 27 famílies, entre les quals molts menors d’edat, van estar quatre mesos sense llum.

En una reunió que han mantingut representants de l’entitat al Departament d’Interior aquest divendres passat, el conseller s’ha compromès a impulsar que, quan els Mossos d’Esquadra rebin un requeriment de la companyia elèctrica per intervenir en un habitatge amb una connexió irregular, se n’informi Drets Socials per comprovar si les famílies que hi viuen es troben en situació de vulnerabilitat i, si és el cas, buscar les “mesures escaients” per evitar el tall de llum.

Així ho ha confirmat Interior després que la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, expliqués a la sortida de la reunió que els responsables de la conselleria havien “entès que tenia sentit que com a mínim hi hagués l’alerta a Drets Socials per buscar unes solució abans del tall, sobretot quan hi ha mecanismes com el comptador social”.

Segons indiquen des d’Interior, Elena i Ferrer també han explicat als representants de l’APE que des de fa dos mesos hi ha una instrucció interna al cos de Mossos segons la qual, quan acompanyin Endesa en una actuació, la comissaria de referència ha d’informar-ne els serveis socials perquè en tinguin coneixement en les hores immediatament posteriors.

L’APE retreu a Endesa i Drets Socials els pocs comptadors socials

El conveni signat per Drets Socials i Endesa fa prop de tres anys estableix que la companyia es compromet a garantir l’accés d’urgència al subministrament bàsic d’electricitat amb la instal·lació d’un comptador a aquelles persones o famílies en situació de risc d’exclusió residencial sense un contracte de lloguer o títol propietat.

Són els anomenats comptadors socials i l’APE lamenta que des d’aleshores només se n’hagin instal·lat una cinquantena a tot Catalunya, mentre que, en el cas dels comptadors d’aigua, n’hi ha un miler, ha comparat Campuzano.

La portaveu de l’APE ha acusat Endesa de posar “obstacles” a la instal·lació d’aquests comptadors, a més “de tallar la llum en edificis sense donar alternatives”. Campuzano també ha retret a Drets Socials no “fer prou” perquè es compleixi el conveni, que té com a objectiu garantir la “dignitat” i la “seguretat” de les famílies, ha recalcat.

Endesa defensa que instal·la els comptadors quan té tota la documentació

Per la seva banda, fonts d’Endesa indiquen que per posar un comptador social necessiten un informe de vulnerabilitat dels serveis socials i la petició formal de l’ajuntament sol·licitant-ne la instal·lació encara que no existeixi lloguer o propietat, així com la documentació tècnica que acrediti que la instal·lació elèctrica es troba en un estat correcte per garantir la seguretat dels que viuen a l’edifici.

La companyia assegura que, en tots els casos en què ha disposat de tota la documentació, ha instal·lat el comptador a les famílies. Endesa també remarca que és l’única companyia subministradora que té firmat un conveni d’aquestes característiques amb la Generalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article