La llei pionera de la UE contra la violència masclista no inclourà la violació

La directiva perseguirà la difusió no autoritzada d’imatges íntimes a internet, incloses les falsificades


Les institucions de la Unió Europea han arribat a un acord preliminar per la directiva sobre la violència contra les dones, en el primer moviment legislatiu d’aquest tipus que fa la UE. El text, però, no inclou la violació com a crim, per bé que sí que defineix mesures per prevenir-la i per conscienciar de la necessitat del consentiment de la dona per a les relacions sexuals. Sí que inclou la mutilació genital i el matrimoni forçat, i també perseguirà la difusió no autoritzada d’imatges íntimes a internet, incloses les falsificades. La norma haurà de ser aprovada formalment tant pel Parlament com pel Consell de la Unió Europea.

Per primer cop hi haurà una norma que abastarà tota la UE que criminalitzarà certes formes de violència masclista i millorarà l’accés a la justícia, la protecció i la prevenció. El text, però, no inclou la violació dins l’apartat de crims, un punt que enfrontava els negociadors del Parlament Europeu i del Consell de la UE i que finalment s’ha resolt establint mesures per prevenir aquesta agressió.

En aquest sentit, el Parlament Europeu informa en un comunicat que els estats membres hauran de posar el focus en crear consciència que el sexe no consentit és considerat una ofensa criminal. L’acord informal al qual han arribat els negociadors inclou, doncs, mesures per prevenir la violació, normes més dures per a la violència cibernètica, i millora el suport a les víctimes.

La nova legislació també inclou una llista més llarga de circumstàncies agreujants per a les ofenses, inclosos els crims contra figures públiques, periodistes o activistes dels drets humans, i per als intents de castigar les víctimes per l’orientació sexual, el gènere, el color de la pell, la religió, l’origen social o les conviccions polítiques.

Frances Fitzgerald, membre del Partit Popular Europeu i cap dels negociadors del Parlament, ha considerat l’acord d’aquest dimarts un “moment històric” per als drets de les dones a Europa, alhora que ha considerat que la legislació marca un “pas endavant crucial” en la protecció de les dones “davant dels abusos digitals massa comuns que es troben avui en dia”.

Des del Partit Socialista Europeu, l’exministre espanyol Juan Fernando López Aguilar ha descrit la directriu com una “bona notícia per als drets de les dones”. També ha recordat que la legislatura va començar amb un compromís “específic” de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, d’elaborar una legislació específica per protegir les dones.

Tanmateix, des d’organitzacions com Amnistia Internacional han deixat clar que l’acord és “profundament decepcionant” i queda molt lluny de “l’històric pas endavant contra la violència basada en el gènere” pel qual fa temps que fan campanya. Així, tot i que admeten que conté elements positius, lamenten que la violació no sigui criminalitzada i que no s’especifiquin mecanismes de denúncia segurs per a les dones en situació irregular. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article