Les relacions tòxiques entre els joves, una realitat freqüent de la qual tots som responsables

La violència dins l’àmbit sexoafectiu beu de les estructures socials establertes i s’adapta als formats actuals


Com és una relació tòxica en l’àmbit sexoafectiu? Quina responsabilitat té la societat en les dinàmiques que es donen entre el jovent? Quines conseqüències té la violència viscuda en la salut mental de qui la pateix? Com sortir d’una relació que ens fa mal?

Ens hem llançat al carrer per plantejar aquestes qüestions a les persones joves. L’experiència i punt de vista de Mònica Homs, Oriol Lapeira i Íngrid Graells, tres joves veïnes de Barcelona, s’entrellacen amb la veu experta de Patricia Illa, psicòloga general sanitària especialista en teràpia sexual i de parella a la cooperativa d’iniciativa social Psicoopera. 

“Hi ha moltes actituds i comportaments que estan normalitzats i integrats en el sistema patriarcal, masclista, racista i capacitista, els quals els adolescents i joves aprenen i repeteixen”, afirma Patricia Illa, qui insisteix en la importància de no responsabilitzar el jovent d’aquestes conductes i abodar el problema des d’una mirada estructural. “Hem d’assumir que en qualsevol moment exercirem violència, que estem en un sistema on tenim privilegis i alguns afavoreixen i altres oprimeixen. Assumint això podem començar a treballar”, afegeix. (Per aprofundir més sobre aquest tema pots llegir l’entrevista completa a la psicòloga Patricia Illa aquí). 

“Jo crec que les dinàmiques tòxiques són completament socialitzades”, afirma Mònica Homs. “Els comportaments tòxics que acostumem a reproduir en les relacions tenen un component molt fort del que se’ns ha ensenyat i de com entenem les relacions sota els paràmetres de l’amor romàntic”, afegeix. En aquest sentit, Oriol Lapeira remarca el fet que les persones joves que no tenen experiència en l’àmbit de les relacions sexoafectives poden arribar a tolerar aquest tipus de comportaments perquè els consideren normals. “És quan surts de la relació o parles amb altra gent que agafes perspectiva i consciència de que hi ha coses que no s’haurien de tolerar dins d’una relació”, afirma.

Tant els tres joves entrevistats com la psicòloga Patricia Illa coincideixen en que sortir d‘una relació amb dinàmiques tòxiques és molt difícil. “Per poder sortir, jo diria que es necessita teràpia”, assegura Íngrid Graells. “Si no pot ser la teràpia, s’hauria de ser molt empàtic, intentar entendre l’altra persona, comunicar-se bé i posar límits”, afegeix.

Per aprofundir més sobre què són les relacions tòxiques i què hi podem fer per prevenir-les, pots escoltar les experiències d'aquests tres joves i de la psicòloga Patricia Illa a aquest vídeo:

 

Aquest article forma part de la col·laboració del Social.cat amb el projecte Ocell de Foc a Nou Barris, Sant Andreu i Gràcia, i compta amb el suport de: 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article