Més d’11 milions d’infants i adolescents pateixen trastorns de salut mental a la UE, segons Unicef

Espanya es manté com l’estat del bloc europeu amb la taxa de pobresa infantil més alta


Més d’11 milions d’infants i adolescents pateixen trastorns de salut mental a la Unió Europea, segons l’informe d’Unicef Estat de la infància en la Unió Europea 2024, publicat aquest dilluns. 

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha constatat que entre els adolescents amb transtorn de salut mental un 4% pateix desordres depressius i un 8% ansietat. “Els nois són molt més propensos que les noies a patir problemes mentals fins als 14 anys, mentre que les noies tenen lleugerament més tendència a patir-ne entre els 15 i els 19 anys”, conclou l’estudi.

D’altra banda, l’informe també analitza el risc de pobresa de la població infantil a la Unió Europea i les dades són també alarmants: un de cada quatre infants a la UE —20 milions— està en risc de pobresa o exclusió social, una xifra que representa un augment d’1,6 milions d’infants des de 2019. D’aquests, més de dos milions, viuen a l’Estat espanyol, país de la UE amb la taxa de pobresa infantil més alta.  

L’informe també aborda altres factors de risc per a infants i joves, com és la contaminació. Gairebé un de cada 20 infants està exposat a alts nivells de contaminació per plaguicides, i el 2019 es van produir 472 morts d’infnats i joves a la UE a causa de la contaminació atmosfèrica, recull l’estudi.

Unicef també ha preguntat als infants i adolescents sobre la seva satisfacció vital, que, entre els joves de 15 anys, va caure del 74% en 2018 al 69% en 2022 en 22 països de la UE; a l’Estat espanyol, el 76% dels nois i noies diuen estar satisfets amb la seva vida, la qual cosa el situa com el novè país de la UE amb majors nivells de benestar i satisfacció.

Així mateix, l’estudi destaca els ràpids avanços de la tecnologia digital, la qual també està exposant els infants a abusos o missatges d’odi, el ciberassetjament i l’explotació sexual. L’informe destaca que un de cada vuit infants de tan sols 12 anys rep regularment sol·licituds sexuals no desitjades en línia.

Més pressupost i recursos per als infants 

“La UE és una de les regions més pròsperes del món i, no obstant això, les altes taxes de pobresa i exclusió social, els problemes de salut mental, l’exposició a la contaminació i els nombrosos riscos online estan privant milions d’infants d’oportunitats i minant el potencial de la generació més jove de la UE”, assegura Bertrand Bainvel, representant d’UNICEF davant les institucions de la UE.

Precisament, aquesta organització ha publicat l’informe per aportar una sèrie de recomanacions de cara a les eleccions europees del juny. Per exemple, demanen als nous dirigents europeus que adoptin una “estratègia global de salut mental” que compti amb “pressupost i recursos”. També que avaluïn “l’impacte del Nou Pacte Verd europeu en la salut i el benestar dels infants”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article