El Codi Risc Suïcidi es va activar en 288 casos el 2023 a la Catalunya Central, un 2,5% més que l’any anterior

El telèfon 061 va rebre més d’un miler de trucades amb consultes sobre el suïcidi


La detecció de conductes suïcides ha crescut un 2,5% a la Catalunya Central, segons dades del Departament de Salut. L’any 2023 a la Regió Sanitària Catalunya Central es van identificar un total de 288 episodis d’ideació suïcida en majors de 18 anys, mentre que el 2022 van ser 281, segons les dades provisionals registrades al programa Codi Risc Suïcidi. Pel que fa al telèfon 061/Salut Respon del SEM, l’any passat va rebre 1.180 trucades de persones de les comarques centrals amb consultes sobre suïcidi que van comportar 1.043 intervencions de professionals sanitaris. El 2023 a la Catalunya Central es van consumar 35 suïcidis, la majoria d’homes (85,4%) d’entre 50 i 55 anys.

Salt informa que una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut. Només l’any 2023, i segons el registre a partir de les actuacions del SEM, es van consumar a la Catalunya Central 35 suïcidis, la majoria d’homes (85,4%) de franges compreses entre 50 i 55 anys. Les dades més greus es van registrar al Bages amb fins a 19 situacions consumades, 12 a Osona, dues al Berguedà, una al Solsonès i una al Moianès.

Set municipis de la Regió Central participen en la campanya de prevenció del suïcidi

Un total de set municipis de la Regió Sanitària Catalunya Central participen en la campanya de prevenció del suïcidi que impulsa el Departament de Salut. Es tracta de la instal·lació d’un vinil de forma rodona amb un diàmetre de 260 centímetres i color negre que simula un pou. A dins del vinil s’hi pot llegir ‘Si coneixes algú a punt de caure en el pou del suïcidi, escolta’l i demana ajuda al 061’. En concret, durant els propers 15 dies la campanya es farà a Manresa, Berga, Solsona, Moià, Prats de Lluçanès, Vic i Manlleu. L’acció forma part d’una campanya més àmplia per a prevenir el suïcidi que el departament va posar en marxa el mes de desembre i que ara vol arribar a la ciutadania a través d’un element que capti l’atenció a la via pública.

La gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Alba Oms, ha visitat aquest dilluns dues de les ubicacions on s’han instal·lat vinils en forma de punt negre. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida. Oms ha exposat que és una campanya “molt necessària perquè interpel·la tothom”. Oms ha destacat el treball que es fa a la Catalunya Central de manera coordinada amb accions com ara les jornades interdepartamentals que aquest 2023 es van fer sobre els desafiaments del suïcidi i en què van participar més de 700 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article