Les persones amb sordesa alerten que els implants coclears i els audiòfons no són “suficients ni universals”

Reivindiquen més mesures d’accessibilitat com el bucle magnètic, les emissores FM i els subtítols


L’implant coclear i l’evolució en els audiòfons digitals han suposat una “revolució” per als infants i les persones amb sordesa, facilitant que puguin sentir-hi de nou o sentir-hi per primer cop. Malgrat això, segons denuncien les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa, ACAPPS, denuncien que aquests suports no són “suficients ni universals”, i per això exigeixen un accés per a tothom qui ho necessiti, independent de l’edat o condició econòmica de la persona afectada.

Coincidint que aquest diumenge és el Dia Internacional de l’Implant Coclear, i que properament (el 3 de març), és el Dia Mundial de l’Audició, l’organització recorda que lluny de ser un complement optatiu per a la persona amb sordesa, aquests elements són un suport indispensable perquè aquesta pugui sentir-hi i tenir una vida autònoma i independent.

Ara bé, el col·lectiu també apunta que espera que s’apliquin, a partir de l’entrada en vigor del Codi d’Accessibilitat el proper 1 de març, mesures d’accessibilitat a la comunicació en tots els àmbits. “Els bucles magnètics, les emissores FM i els subtítols han estat, fins ara, les gran oblidades en l’accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva”, assenyalen.

Suports vitals per a les persones amb sordesa

Tal com indiquen des de l’associació, els audiòfons i els implants coclears suposen “un radical abans i després” en la vida d’una persona amb sordesa, però no són suficients perquè puguin accedir a tota la informació sonora del seu entorn. La Tània, que va néixer amb sordesa i porta un implant coclear des dels dos anys, explica que el discurs d’inclusió s’ha d’acompanyar de mesures d’accessibilitat que la facin possible. “Jo tinc sordesa, porto implants coclears però necessito el bucle magnètic perquè el so m’arribi bé als implants, necessito subtítols per seguir una xerrada i una emissora FM a la classe. Necessito que, en una conversa, parli només una persona cada vegada perquè li pugui llegir els llavis”, destaca.

En aquest sentit, des de la Federació ACAPPS es confia plenament en que el Codi d’Accessibilitat, que entra en vigor l’1 de març, resolgui aquests deures pendents per part d’administracions, organitzacions i empreses i es posin al dia per garantir l’accessibilitat a la comunicació. Mesures que, ara sí, contempla el Codi, tal com recorden.

“El Codi ha de fer possible la inclusió de la persona amb sordesa a la seva feina, a les aules, als comerços. Que quan tingui visita amb la metgessa pugui anar-hi sola i assabentar-se de tot. Que si té un judici no es perdi cap informació”, puntualitza Raimon Jané, president de la federació. L’entitat recorda, així, que les solucions hi són i que ara cal “el compromís d’aplicar-les”.

Així mateix, el col·lectiu recorda que el Servei d’Accessibilitat de la Federació ACAPPS, en actiu des de fa 20 anys, assessora en l’adaptació de mesures accessibles en tots els entorns i atén les persones amb sordesa que hagin viscut situacions de discriminació per manca d’accessibilitat.

Audiòfons, úniques pròtesis no reconegudes com a prestació sanitària universal

Els audiòfons estan finançats només fins als 26 anys de la persones amb sordesa. A partir d’aquesta edat, és una despesa a assumir completament per la persona, sent la única pròtesi que té límits d’edat en el seu finançament en el sistema de salut. “És preocupant que els audiòfons siguin la única pròtesi externa de tota la cartera ortoprotètica amb límit per raó d’edat. La sordesa no desapareix a partir dels 26 anys i la necessitat de la pròtesi auditiva, tampoc: s’ha de garantir al llarg de tota la vida de la persona amb sordesa ja que és essencial en el seu itinerari vital”, incideix Jané.

També, afegeixen, és fonamental acabar amb l’aplicació desigual de la Cartera Bàsica per posar a l’abast de totes les persones amb sordesa a les dues oïdes, quan hi hagi indicació mèdica, amb la necessitat que es generalitzi també el segon implant coclear en persones adultes. “Reivindiquem l’accés universal als implants coclears, al seu manteniment i a la rehabilitació auditiva. Per això, demanem la cobertura efectiva de la prestació sanitària per a la renovació de tots els components externs de l’implant coclear, imprescindibles per al seu funcionament així com apostar per l’última tecnologia en els dispositius que s’implantin”, sosté el president d’ACCAPS.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article