El projecte de pressupostos destina 3.497 milions d’euros a la protecció social, amb 2.112 per a la dependència

Els comptes del Departament de Drets Socials contemplen 3.612 milions, un 8,7% més


El projecte de pressupostos que ha aprovat el Govern aquest dimecres preveu destinar 3.497 milions d’euros a la protecció social. Dins d’aquest àmbit, 2.115 són per a la promoció de l’autonomia personal, 821 per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa, 400 per atenció a la infància i l’adolescència i 160 per a d’altres àmbits.

Per departaments, el de Drets Socials contempla un pressupost general de 3.612 milions, un 8,7% més que el 2023. D’aquests, 26 estan previstos pera reduir llistes d’espera i crear mil places per a gent gran, discapacitat i salut mental; 115 per millorar tarifes i sous als serveis socials. Per a Igualtat i Feminismes es preveuen 132 milions, un 14,2% més.

Dels 3.497 milions d’euros destinats a protecció social, 3.263 s’inclouen al Departament de Drets Socials, 94 al d’Igualtat i Feminismes, 94 més al Consorci de Serveis Socials de Barcelona i 46 a d’altres àmbits.

En l’àmbit genèric de la protecció social, les prioritats marcades pel projecte són consolidar i actualitzar les tarifes i els preus dels serveis socials públics, tramitar l’avantprojecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, abordar de manera integral la pobresa emergència amb la condonació del deute a les famílies vulnerables amb les companyies energètiques i augmentar les places residencials de gent gran i persones amb situacions de salut mental.

Així mateix, també servirà per tramitar l’avantprojecte de llei contra el racisme, enfortir i ampliar els serveis especialitzats en la violència masclista i promoure la universalització de l’accés als productes menstruals sostenibles.

D’altra banda i sota l’epígraf de promoció social, el projecte agrupa 64 milions d’euros. Aquests es reparteixen entre polítiques de joventut (42), de dones (15), d’acció cívica i voluntariat (5) i de relaciones amb les confessions religioses (2).

Les prioritats en aquest àmbit de polítiques són posar en marxa el pla nacional de joventut 2030 i el pla d’actuació de polítiques de joventut 2023-2026, impulsar programes de suport a l’emancipació, enfortir el model català d’associacionisme i voluntariat, atorgar ajuts per fomentar el coneixement de les religions i convocar subvencions per a la millora de locals destinats a centres de culte.

Incorpora l’increment de l’IRSC

El projecte de pressupost per al Departament de Drets Socials, els 3.612 milions, inclouen també l’increment del 5,4% de l’Indicador de Renda de Suficiència ja aprovat pel Govern. A més, es planteja una partida de 16 milions d’euros per finançar projectes d’entitats socials.

Igualtat i Feminismes

El projecte aprovat aquest dimecres incorpora un pressupost total de 132 milions per al Departament d’Igualat i Feminismes, quan l’any passat van ser 115. Del total, 44 es volen destinar als serveis de proximitat dels ens locals com poden ser l’atenció a les dones, al col·lectiu LGTBI+, la primera acollida o serveis de canguratge. Hi ha també 48 milions per reforçar la prevenció i ampliar els serveis especialitzats d’atenció a les violències masclistes i 5,5 per universalitzar l’accés a productes menstruals reutilitzables.

De fet, en l’àmbit fiscal també es consideren 4,2 milions d’euros per a la reducció de càrregues fiscals per a les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella.

7.322 euros per infant

Si es tenen en compte només les polítiques d’infància, el projecte preveu invertir 7.322 euros per infant. A més, es destinen 1.512 euros per infant en beneficis fiscals. Això implica un increment del 5% i 401 euros més per infant en comparació amb el 2023.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article