Entitats propalestines demanen a l’Estat que faciliti l’arribada de persones refugiades com es va fer amb Ucraïna

Critiquen que només s’han fet dos vols i que les cites per fer tràmits estan bloquejades


Activistes i entitats a favor de Palestina han reclamat aquest dimecres al govern espanyol que faciliti l’arribada de persones refugiades d’aquell país arran de la guerra d’Israel a Gaza. Asseguren que Espanya és dels països que posa més traves, fins i tot als que tenen documents espanyols o familiars que ja viuen a l’Estat, i que s’hauria de fer un procediment com el que es va fer amb els refugiats ucraïnesos. Així, critiquen que només s’han fet dos vols des que va començar la guerra i que les cites per fer tràmits estan bloquejades. Les entitats també demanen a la Generalitat i els ajuntaments que ajudin les persones palestines que arribin a casa nostra.

En una carta enviada a les administracions, es denuncia que “davant la immobilitat de les institucions de l’Estat espanyol a ajudar a evacuar a persones palestines de la Franja de Gaza i de recolzar-les a l’arribar”, la Coalició Prou Complicitat amb Israel i la Comunitat Palestina de Catalunya reclamen que les institucions, d’acord amb les seves competències, es responsabilitzin de les tasques d’acollida i refugi i protecció de la vida de les persones palestines que fugen de Gaza i prenguin mesures urgents i concretes.

Segons les entitats, els palestins que arriben a l’Estat necessiten suport econòmic, un acompanyament psicològic integral, habitatge, alimentació, classes de català i castellà, entre moltes altres formes de suport. A més, aquestes persones en arribar es troben amb les traves “burocràtiques i racistes” de la llei d’estrangeria que dificulten obtenir una cita per a sol·licitar asil i moltes altres mesures que dificulten, encara més, la seva estada a l’Estat espanyol.

“Sabem que vàries de les mesures depenen de l’Estat espanyol, però no podem acceptar això com a excusa per part de les institucions catalanes. La Generalitat hauria de fer tot el que està a les seves mans per, d’una banda, pressionar al Govern de l’Estat espanyol per a protegir a les persones refugiades palestines i, d’altra banda, posar a disposició totes les seves eines”, afegeixen.

“No s’entén com davant d’un dels capítols més dolorosos de la història recent, en què inclús Sud-àfrica ha denunciat a Israel per genocidi davant del Tribunal Internacional de Justícia que es troba actualment investigant, la Generalitat de Catalunya no només no s’hagi pronunciat, sinó que tampoc no hagi activat cap mecanisme d’acollida, com ha fet en altres ocasions”, lamenten.

Una qüestió de “manca de voluntat política”

Així, consideren que “és una qüestió de manca de voluntat política, ja que fa dos anys es van activar, de manera immediata, tota mena de mesures i protocols per acollir a les persones refugiades ucraïneses que arribaven a Catalunya davant la invasió russa d’Ucraïna”.

Per altra banda, l’altra gran problemàtica amb la qual es troben moltes persones residents a l’Estat és que estan intentant treure a persones familiars i properes de la Franja de Gaza sense cap resposta, acompanyament o explicació.

Per tot això, al govern espanyol li reclamen que les ambaixades facilitin els visats a les persones palestines que desitgin refugiar-se a l’Estat espanyol, ja sigui fugint de la guerra a la Franja de Gaza com de l’ocupació a Cisjordània i Jerusalem. També reclamen resoldre favorablement i amb caràcter d’urgència, totes les sol·licituds d’extensió o reagrupament familiar realitzades per les persones palestines beneficiàries de protecció internacional residents a l’Estat espanyol.

Igualment, demanen al govern de PSOE i Sumar que impulsi un programa d’evacuacions i un programa d’acollida d’evacuacions, amb especial èmfasi a persones amb necessitats mèdiques; que es faciliti l’accés a les cites d’asil i de protecció internacional; que es flexibilitzin els processos en els tràmits on es necessitin documents que no es puguin presentar al ser impossible aconseguir-los al país d’origen a causa de la situació de genocidi; que totes les persones tinguin dret a un intèrpret; que els visats expedits a les persones per a la seva evacuació tinguin una data molt més realista, és a dir, que no expirin en pocs dies; que la comunicació amb les persones que han de ser evacuades sigui més fluïda i igualitària; que els familiars a l’Estat espanyol de les persones que seran evacuades sàpiguen diàriament quan això passarà; que es faciliti un altre correu electrònic per les persones que seran evacuades, ja que actualment el correu del Consolat de Jerusalem està col·lapsat, i que aquest consolat comuniqui d’una manera realista a les persones que seran evacuades, ja que actualment se’ls hi demana que estiguin pendents d’una web, mentre que la població de Gaza està sotmesa a la gana, sota bombardejos, sense serveis sanitaris i sense internet.

A la Generalitat de Catalunya li demanen que posi recursos per a la primera acollida, equipaments i programes per cobrir l’allotjament, la higiene, l’alimentació, la informació, la formació i la salut. Als ajuntaments els reclamen que facilitin l’empadronament sense domicili fix i formació sociolingüística.

Percentatge de refugiats acceptats

Alys Samson, de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, ha recordat que l’últim vol d’espanyols evacuats de Palestina va ser al novembre.

Miguel Pajares, president honorífic del Comitè Català d’Ajuda al Refugiat (CCAR), ha explicat que la taxa de concessió d’Espanya de la condició d’asilat polític a refugiats palestins va arribar al 50% el 2022 i al 80% el 2023, per sobre d’altres nacionalitats, però considera que s’hauria d’apropar al 100% a causa de les condicions que es troben a Palestina. Els últims dos anys se n’han donat menys de 400 cada any. Així, ha recordat que els sol·licitants d’asil triguen sis mesos a tenir cita, mentre que als ucraïnesos els van trigar un dia quan tota la Unió Europea ho va decidir.

També ha remarcat les dificultats dels palestins per sortir de Gaza i per arribar a Espanya. Així, explica que les ambaixades i consolats d’Espanya a Egipte o Israel no ajuden gens i posen moltes traves. Tampoc es pot parlar per telèfon ni correu electrònic, i les cites prèvies no funcionen.

A la roda de premsa també hi havia un palestí que fa sis anys que està a Espanya, Rabee Abu Nahel, qui ha explicat que fa quatre mesos que intenta que la seva mare pugui venir a l’Estat. Tot i que té NIE espanyol, les gestions no avancen. A més, té el passaport a l’ambaixada espanyola a Egipte. Ha explicat que Israel va demolir casa seva a la ciutat de Gaza, i aleshores la seva mare, les seves germanes i els seus nebots van haver de caminar cap al sud de la Franja per refugiar-se a Rafah, on ara mateix no tenen allotjament.

Ha relatat que els seus familiars només poden menjar un cop al dia i no tenen accés a medicaments. En Rabee no vol ajuda econòmica per a la seva família, però sí que la deixin sortir de Gaza i arribar a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article