Sindicats alerten que el Vall d’Hebron pot retallar algunes partides per compensar l’increment salarial dels sanitaris

Satse, CCOO i Som Intersindical demanen que no s’utilitzi el tercer acord per reduir altres despeses, però l’ICS ho nega


Els sindicats de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona CCOO, Som Intersindical i Satse d’infermeria han criticat aquest dijous que el centre redueixi algunes partides pressupostàries aquest any 2024. Segons CCOO, la reducció arriba als 33 milions d’euros i es fa principalment per compensar l’increment de la partida salarial derivada del tercer acord laboral de l’Institut Català de la Salut (ICS), que preveu millores salarials dels treballadors sanitaris públics.

L’ICS indica que el pressupost global del centre hospitalari augmenta 26 milions d’euros, però admet que, tot i que el global de l’ICS també augmentarà el seu pressupost, es farà una “redistribució de l’esforç econòmic” que no té a veure amb l’acord laboral.

“El pressupost destinat als increments retributius continguts al III Acord ha d’anar a banda d’altres partides pressupostàries per tal de mantenir tant l’activitat com la qualitat assistencial del dia a dia del nostre hospital”, diu CCOO. Alhora, veu “inacceptable que s’anunciïn restriccions en vacances i dies de lliurança”.

Paral·lelament, Satse Catalunya ha criticat que el centre retalli part de la partida destinada a noves contractacions i a cobertura de baixes o jubilacions. Aquest sindicat d’infermeria ha explicat que els pressupostos plantejats a les negociacions amb l’ICS són “finalistes” i ha dit que s’han pactat unes millores per a les quals s’han destinat certes partides. “És cert que hi ha una autonomia de gestió de cada centre, però el que no pot fer la direcció és imputar a les millores salarials pactades una manca de fons que deriva de la seva mala gestió i previsió”, han considerat.

Segons Satse, l’Hospital Vall d’Hebron “ha de produir els fons suficients per sufragar tant les millores salarials del seu equip com mantenir la taxa de reposició del personal, que també és molt important”.

Així, ha advertit que no acceptarà “l’excusa de les millores” quan aquestes han estat pactades amb consciència del personal i la plantilla amb què es compta. “La reposició del personal, siguin noves contractacions o substitució de malalts o jubilats, és necessària per a donar un servei de qualitat”, ha valorat el sindicat, que ha avisat que no tolerarà “que els treballadors paguin sempre els plats trencats, havent de sufragar les seves millores salarials amb l’augment de la pressió assistencial”.

Som Intersindical veu amb “consternació” algunes informacions que apunten a la intenció de la direcció del centre de reduir la cobertura de baixes, obstaculitzar el gaudi de vacances i lliurances compensatòries, o fins i tot no cobrir les jubilacions que es produeixin durant aquest 2024. El sindicat alerta que respondrà a aquestes “retallades encobertes” vigilant el correcte funcionament de les borses de treball perquè no hi hagi “clientelisme i amiguisme”. També insten l’ICS i el Departament de Salut a assumir les despeses de les seves decisions i no traspassar el cost econòmic al pressupost del centre.

Per la seva banda, fonts de l’ICS asseguren que la proposta de pressupost per aquest 2024 té un increment de 26 milions d’euros i arriba quasi als 1.000 milions de pressupost total. Així, la proposta de pressupostos de la Generalitat preveuen un increment de diners per a l’ICS respecte al 2023, però les mateixes fonts admeten que es farà una “redistribució de l’esforç econòmic”, encara que no el relacionen amb el tercer acord laboral. Aquest pressupost preveu millorar les condicions de treball i econòmiques dels empleats i un increment del pressupost als serveis sanitaris, destacant especialment l’atenció primària i la salut mental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article