Tercer sector i sindicats alerten que sense pressupostos perillen els avenços en matèria de drets socials i laborals

Demanen que malgrat la inestabilitat política es materialitzin normatives com el traspàs de l’IMV o l’increment de l’IRSC 


La Taula del Tercer Sector de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social alerten que sense nous pressupostos es posa en risc la garantia dels drets socials, la sostenibilitat de les entitats i l’equiparació salarial de les treballadores. Critiquen s’avanci la finalització de la legislatura en un moment on polítiques i mesures clau per al sector encara estan per consolidar. CCOO i UGT han valorat molt negativament la notícia i han denunciat que s’està posant en perill els avanços en matèria de drets laborals i socials.

La Taula del Tercer Sector i La Confederació consideren que la decisió d’avançar la finalització de la legislatura, just quan s’havien de consolidar determinades polítiques i mesures que creuen clau, és un desencert. De cara a l’escenari postelectoral, les dues organitzacions destaquen que tota la feina que s’ha portat a terme fins ara s’ha fet des del consens i que confien que en el moment d’iniciar la legislatura es pugui reprendre.

Adverteixen que, a causa d’aquest avançament electoral, estan en risc o decauen nombroses iniciatives i normatives de reforç del sistema de drets i protecció social, destinades a persones en situació de vulnerabilitat. Algunes d’elles són el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital a Catalunya, l’Estratègia de Lluita contra la Pobresa Infantil, la proposició de llei per erradicar el sensellarisme, la proposició de llei per modificar la Renda Garantida de Ciutadania i el projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, entre altres.

Recorden que tampoc es podrà portar endavant mesures de reconeixement i enfortiment del sector, com la llei del Tercer Sector Social, la llei d’instruments de provisió del sistema públic de serveis socials i la llei de l’Economia Social i Solidària. “Si decau la possibilitat de revisar la Cartera de Serveis Socials i els escandalls dels seus costos, es perd l’oportunitat d’avançar cap a l’equiparació salarial de les treballadores del sector amb les treballadores de la funció pública, un fet que pot resultar un fort retrocés per al sector”, afegeixen.

UGT i CCOO valoren molt negativament la no aprovació dels pressupostos

UGT ha qualificat el ‘no’ als pressupostos que ha conduit a la convocatòria d’eleccions anticipades el 12 de maig com una “irresponsabilitat política i una molt mala notícia”. El sindicat ha lamentat especialment que la negativa als comptes per part d’En Comú Podem s’hagi justificat per no donar suport al projecte de macrocasino del Hard Rock, “una qüestió que no estava als pressupostos” quan en la resta de matèries hi havia acord. El secretari general de l’organització a Catalunya, Camil Ros, ha lamentat també que els avenços socials i la recuperació de retallades com l’increment de l’indicador de renda de suficiència (IRSC) no es puguin materialitzar. 

CCOO també ha valorat negativament la manca d’acord per aprovar els pressupostos. Pel secretari general del sindicat a Catalunya, es comporta abocar a la ciutadania a una “borratxera electoral” que dificultarà assolir reptes com la plena ocupació, la transformació del model productiu o el reforç de l’estat del benestar. En un comunicat, el sindicat ha reclamat sortir de la situació de “paràlisi i bloqueig institucional” i ha reclamat a les forces s’esquerra que “prengui definitivament el rumb per construir un nou contracte social per aquest segle XXI amb drets laborals, socials i climàtics”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article