Satse Catalunya exigeix protocols i mitjans de seguretat per protegir el personal sanitari dels centres penitenciaris

Diu que no hi ha prou funcionaris i que els professionals de les presons “treballen amb un elevat risc i desprotegits”


El sindicat d’infermeres Satse Catalunya ha exigit protocols i mitjans de seguretat adequats per protegir els professionals sanitaris que treballen a les presons catalanes. L’organització ha fet aquesta petició després de la mort d’una empleada de Mas d’Enric a mans d’un reclús el passat 13 de març. Així, s’ha mostrat a favor de les reivindicacions dels funcionaris dels centres penitenciaris i ha expressat el seu “suport a tot el personal de presons que treballa constantment amb un elevat risc i sense una protecció adequada”, ha dit.

El sindicat ha assegurat que “no hi ha suficients funcionaris per garantir la seguretat” a l’interior dels centres i ha remarcat que Justícia i Salut han de treballar de la mà per trobar una solució conjunta i efectiva.

Satse ha recordat que des de fa temps el personal sanitari que treballa a les presons catalanes depèn de l’Institut Català de la Salut (ICS), i ha indicat que es tracta d’un col·lectiu “relativament petit dins de l’estructura penitenciària”. Per això, ha valorat que té la “responsabilitat de fer visible el perill i l’exposició a danys físics que pateixen aquests professionals durant la consecució de la seva feina”, ha denunciat.

Ha explicat que divendres passat va mantenir una trobada amb el responsable de personal de l’ICS, Xavier Saballs, per demanar-li que es posi en contacte amb el seu homòleg a Justícia “per treballar conjuntament”. Segons els representants de les infermeres, Saballs es va comprometre a trobar una solució “efectiva” a la necessitat de major protecció dels professionals sanitaris de presons.

El sindicat ha assenyalat que, segons denuncien les professionals infermeres de presons “no hi ha suficients funcionaris per garantir la seguretat”. Ha afegit que “sovint es passa consulta d’infermeria o odontologia sense un funcionari a prop, el que suposa que no hi ha prou personal de seguretat en cas que hi hagi incidents o agressions amb els reclusos”, denuncien.

Les infermeres han valorat que “el que hi ha a les presons és un reflex del que passa a la societat” i han avisat que cada cop més els professionals sanitaris pateixen episodis d’agressivitat durant la seva activitat assistencial.

Suport i condolences

Tot i ser una organització que representa a la infermeria, Satse ha volgut posicionar-se a favor de les reivindicacions dels treballadors de presons, ja que “son els companys que dia a dia treballen amb les infermeres i pateixen la mateixa situació d’inseguretat”, han afirmat. A més, l’organització sindical ha volgut enviar “condolences als familiars, amics i companys de la treballadora que ha perdut la vida portant a terme la seva feina”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article