L’Ajuntament de Torredembarra alerta que les escoles del municipi estan al límit de la seva capacitat

El consistori quasi no té marge per escolaritzar nous alumnes i en algunes línies se superen les ràtios màximes fixades


L’Ajuntament de Torredembarra ha alertat que les tres escoles públiques del municipi estan al límit de la seva capacitat. De fet, en algunes línies, com a cinquè o a primer de primària, l’ocupació de les aules ja supera les ràtios màximes fixades per la Generalitat i el consistori quasi ja no té marge per escolaritzar nous alumnes. De cara al curs vinent tenen dubtes que puguin atendre tota la demanda en una ciutat que en deu anys ha incrementat un 25% la seva població.

Per tot plegat, des de l’ajuntament ja han avisat els serveis territorials d’Educació i han demanat que es construeixi una quarta escola, però la resposta que els han donat és “que no hi ha pressupost”, segons ha lamentat el regidor d’Educació torrenc, José García.

El 2014 Torredembarra tenia quatre escoles públiques, però la Generalitat en va tancar una per la davallada de la natalitat. Amb l’increment de població dels últims anys i la previsió que el nombre de censats continuï a l’alça, ara la situació és molt diferent. De fet, en els nou nivells d’infantil i primària, tres estan al límit de les ràtios que marca el departament i quatre les superen. En concret són I4 amb quatre alumnes per sobre dels límits, 1r amb deu, 3r amb cinc i 5è amb dotze alumnes de més. A més, a 4t i a 6è no hi ha vacants, i a 2n només en queda una, segons dades del consistori.

Per tot plegat, “se n’està ressentint la qualitat de l’ensenyament”, remarca el regidor, però la situació també genera dificultats logístiques als centres. García explica que a l’escola l’Antina han de fer tres torns per dinar i alguns dels infants “han de menjar a l’aula” perquè al menjador escolar no tenen prou lloc. En altres centres han hagut de reconvertir aules polivalents de plàstica o tecnologia en aules convencionals per poder encabir tots els alumnes. I l’escola Molí de Vent “tenia conserge i l’espai que hi havia el volen rehabilitar perquè sigui una aula polivalent”, destaca. Per tot plegat, considera que “aquesta situació no es pot allargar en el temps”, alerta.

Nova escola

A banda de la saturació de les aules, a la comunitat educativa torrenca també li preocupen les perspectives de futur. “Al llarg del curs passat van arribar 124 nanos amb el curs començat, i aquest ja en portem 84”, detalla García. Si la tònica es manté es poden trobar amb la circumstància que el curs vinent no puguin atendre totes les peticions. “Aquí no tenim escola concertada. Si Torredembarra no pot donar sortida a la demanda d’alumnes, haurien d’escolaritzar-se en escoles dels voltants, però això no ho volem”, afegeix.

Així, l’Ajuntament de Torredembarra ja ha començat els contactes amb la Generalitat per reclamar una nova escola. El passat 18 de març van tenir una trobada amb els serveis territorials d’Educació “per comunicar la situació de saturació” i posar damunt la taula la construcció d’un nou centre. “Diuen que no hi ha pressupost”, afirma García que li van respondre. “Ja sabem que una escola no es fa d’un any per l’altre, però si no es planifica passarà com amb la sequera”, apunta. Per tot plegat, en breu faran “una petició formal” des de l’equip de govern al Departament d’Educació. I García adverteix: “volem un edifici en condicions, no volem barracons”, com passava amb la clausurada escola Mirades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article