Prop de 600 persones participen al 25è Gran Dinar de Nadal d'Amics de la Gent Gran

Neus Català, lluitadora antifeixista i única supervivent del camp d'extermini nazi de Ravensbrück, rep el Premi Amics de la Gent Gran 2012


Prop de 600 persones grans, voluntàries, voluntaris i col·laboradors d'Amics de la Gent Gran han participat avui al 25è Gran Dinar de Nadal. L'entitat ha celebrat un dels actes més esperats de tot l'any, per a persones grans que pateixen soledat no volguda i aïllament social. Un a acció que s'emmarca en els projectes que Amics de la Gent Gran desenvolupa durant el Nadal per fer front a aquest problema. La Sala Marquès de Comillas del Museu Marítim de Barcelona ha acollit aquest acte que té lloc des de la fundació de l'entitat, al qual han assistit l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i el diputado d'Igualtat, Ciudadania i Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva.
 

Aquesta celebració compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. També té la col·laboració de Coco Càtering, Consum, Sumarroca, la Fundació Claror, Mercabarna Flor, Ferrero, Jesuïtes de Sarrià-Sant Ignasi, Dress Art, a més de la cuinera Carme Ruscalleda, del restaurant Sant Pau, que ha elaborat les postres, concretament uns polvorons nadalencs molt especials.
 
A banda d'aquesta celebració, també hi ha hagut dinar de Nadal aquest dijous 13 de desembre al Casal Municipal de la Gent Gran de Cambrils, i n'hi haurà un altre dissabte 22 de desembre al restaurant Can Gatell de Vilanova i la Geltrú. Totes aquestes celebracions, les més esperades de l'any pels beneficiaris de l'entitat, compten amb la participació de persones grans, voluntaris i voluntàries, i col·laboradors de l'entitat.
 
Un Nadal en companyia dóna vida
 
El Nadal és una de les èpoques de l'any en què el sentiment de soledat de les persones grans s'agreuja. Els records de les persones estimades que ja no hi són, dels moments d'alegria viscuts al voltant de les grans taules de Nadal amb família i de la màgia de les grans nits com la de Nadal, el cap d'any o la nit de reis, passen a ser només això, records buits de realitat, i malauradament els nostres estimats ancians i ancianes es veuen envaïts per un gran sentiment de solitud i nostàlgia.
 
Amics de la Gent Gran considera que la societat no es pot permetre aquesta situació. I considera que la població pot transformar la realitat de la nostra gent gran per Nadal. Per aquest motiu, l'entitat posa en marxa diverses accions, com el programa de voluntariat Un Nadal en companyia i la campanya de captació de recursos Un Nadal en companyia dóna vida.
 
Minvar la soledat en unes dates especials
 
El programa Un Nadal en companyia anima a voluntaris i voluntàries que augmentin la freqüència de les visites a les persones grans beneficiàries durant les dates nadalenques. Passar una mica més d'estona amb la gent gran sola farà minvar el sentiment de soledat. I també promou que acullin una persona gran en algun dels seus àpats de Nadal. Molta gent gran fa temps que no gaudeix d'un àpat en família: cal imaginar la il·lusió amb què poden rebre aquest gest tan generós. A més, s'anima a visitar a la persona gran en les dates assenyalades després de l'àpat (dinar de Nadal, dinar de Sant Esteve, dinar d'Any Nou o dinar de Reis).
 
Neus Català, Premi Amics de la Gent Gran 2012
 
Aquestes celebracions estan precedides pel lliurament del 3r Premi Amics de la Gent Gran, que s'ha concedit a Neus Català, l'única supervivent catalana viva del camp d'extermini nazi de Ravensbrück i lluitadora antifeixista. El metge i humanista Moisès Broggi i l'escriptor Josep Maria Espinàs han estat els predecessors en rebre aquest guardó, que reconeix una persona gran per la seva contribució social, cultural, política i econòmica.
 
Amics de la Gent Gran ha decidit fer aquest any aquest reconeixement a Neus Català, als seus 97 anys, per la seva lluita infatigable, pel seu valor i per la seva visió esperançada, que ens fa entendre com cadascú de nosaltres pot, dins les seves possibilitats i des del seu petit racó de món, fer un pas endavant per ajudar els altres i per fer del nostre món un indret més just.
 
Durant la celebració del Gran Dinar de Nadal a Barcelona s'ha projectat un audiovisual que recull el lliurament del guardó, que va tenir lloc el passat 7 de desembre als Guiaments (Priorat), on viu Neus Català.
 
Sobre Amics de la Gent Gran
 
Amics de la Gent Gran és una organització de voluntariat que treballa des de fa 25 anys per combatre la soledat i la marginació de les persones grans mitjançant l'acció de voluntaris i voluntàries i la sensibilització de la societat. L'any 2011, 763 voluntaris han acompanyat 825 persones grans a Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Mollet del Vallès i Cambrils. L'entitat ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2012, un reconeixement a totes les persones que han fet, fan i faran possible que cada cop hi hagi menys persones grans que pateixen soledat. Aquest any també ha rebut el Premi ACRA en la categoria de Millor trajectòria i aportació professional en l'atenció a la dependència i promoció de l'autonomia personal, un guardó concedit ex aequo i compartit amb Avismón-Catalunya.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article