Nova estratègia per incrementar la donació d'òrgans

Salut i la Organització Catalana de Trasplantaments presenten mesures de sensibilització per igualar l'oferta i la demanda


Un de cada cinc possibles trasplantaments s'aturen per la negativa de la família del donant. Per aquest motiu, el departament de Salut i l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) han impulsat una nova estratègia amb l'objectiu de reduir la llista d'espera, que actualment és de 1.409 persones.

La iniciativa, presentada ahir en el marc del Dia del Donant, proposa una sèrie de mesures amb l'objectiu de sensibilitzar la població i incentivar la donació d'òrgans. Entre aquestes s'hi troben la inclusió d'una casella, a la carpeta personal de salut de cada ciutadà, que permeti als pacients poder fer una declaració de voluntat sobre si volen ser o no donants en cas de mort.

La Coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta, Núria Masnou, ha explicat com afronten els coordinadors l’entrevista familiar. “És el moment més íntim i delicat el procés”, ha dit. “El dolor que tenen els familiars fa que diguin que no perquè no tenen forces per poder decidir".

En aquest sentit, una de les noves mesures de l'estratègia consisteix en un perfil de Facebook de l'OCATT, per promocionar mitjançant testimonis la donació. "Eines com al Facebook o la Carpeta de la Meva Salut, ajudaran a què la gent tingui una decisió pressa i el camí de la donació estigui marcat”, ha emfatitzat Masnou.

Així mateix, la iniciativa incorporarà més hospitals a la xarxa de donació i també implementarà un model d’organització territorial de la donació a Girona, Lleida i Tarragona.

Rècord de trasplantaments

Catalunya va registrar el 2014 una xifra rècord de trasplantaments, amb 908 intervencions, un 7,2% més que l'any anterior: 604 van ser de ronyó, 162 de fetge, 56 de cor, 67 de pulmó i 19 de pàncrees. La comunitat autònoma duu a terme més de dos trasplantaments diaris.

El director de l'OCATT, Jaume Tort, ha explicat que hi ha hagut una lleugera baixada dels donants per mort encefàlica de 87 a 77, un augment dels morts en asistòlia, d'11 a 23, i un increment  de donants vius, de 67 a 68.  En aquest sentit, Tort ha recordat queel 2014 el percentatge d'aquest darrer tipus de donants va créixer un 4%.

Llista d'espera

Actualment la llista d'espera és de 1.409 persones. La majoria estan pendents d'un trasplantament de ronyó, 1.117 casos, però també de fetge, 170; de cor, 50; de pulmó, 62; i de pàncrees, 10.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article