Benestar subvenciona 700 noves places per a gent gran en residències privades

El 66% d'aquestes 700 places són a les comarques de Barcelona i la resta repartides arreu de Catalunya


Des d'avui la Generalitat subvenciona 700 places per a ancians en residències privades. La consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat la mesura aquest diumenge, 13 de novembre, en una entrevista al 3/24. El govern pagarà una xifra superior a 1.000 euros per cadascuna d'aquestes persones que actualment estan ja en un centre privat. El 66% d'aquestes 700 places són a les comarques de Barcelona i la resta repartides arreu de Catalunya.

La consellera ha explicat que el milió i mig que es dedicarà a finançar aquestes places han sortit d'haver "rascat" l'actual pressupost. El Departament, però, ja va deixar clar aquesta setmana que no assumiria el cost de construir cap nova residència per a persones de la tercera edat. "Ara no podem posar diners per al totxo", ha dit la consellera que ha volgut afegir que el compromís del govern és que "en els pròxims pressupostos" hi hagi diners per al projecte. A l'entrevista al 3/24, Bassa ha parlat de "7 milions segurs i fins a 10 milions per fer places noves".

Llarga espera per accedir a una residència

La demanda per entrar a una residència pública o de règim concertat és molt més alta que no pas l'oferta. Les llistes d'espera per accedir a aquest tipus de residències són d'entre dos i de cinc anys, un temps que no ha disminuït els últims quatre anys, segons xifres del Departament de Benestar. Així, el 2014 hi havia uns 17.000 avis esperant entrar en un d'aquests centres, una xifra molt semblant al 2011 segons ha denunciat la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec).

A Catalunya hi ha 34.974 places públiques i 28.115 de privades. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), principal patronal del sector, critica que, mentre hi ha cues per ingressar en una residència pública, a les privades hi sobren 8.000 places. L'Ajuntament de Barcelona també ha denunciat que el govern ha incomplert el conveni bilateral que van signar ambdós ens per construir 9 residències a la capital catalana. Aquest estiu la Generalitat només havia col·laborat a construir-ne 4.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article