L'abús de drogues no frena a Catalunya

Augmenten un 20% les persones ateses per Projecte Home l'últim any i ja arriben a les 2.200, la xifra més elevada des de la creació de l'entitat


Projecte Home ha atès 2.200 persones per problemes d'addiccions aquest any a Catalunya. La xifra és un 20% superior a l'any passat i la més elevada des de la creació de l'entitat, enguany fa 21 anys. Aquesta és una de les dades més alarmants que ha avançat el president de Projecte Home, Oriol Esculies, del balanç anual de l'entitat. Les xifres s'han donat en el marc de la presentació del concert solidari que la Jove Orquestra Nacional de Catalunya farà per l'entitat el proper 8 de gener a l'Auditori de Barcelona.

"Des de fa anys l'abús de drogues no frena a Catalunya i els recursos per atendre les persones consumidores són insuficients". Així de contundent s'ha mostrat Oriol Esculies per explicar que, tot i que l'entitat ha augmentat les seves places residencials, ha obert un menjador social i ha ampliat les hores d'atenció, els recursos són insuficients per atendre l'augment constant d'usuaris. El president de Projecte Home ha considerat que tot i ser un problema "transversal" el consum de drogues - i en especial el d'alcohol- "no té l'atenció social i política que mereix" i encara pateix molt d'"estigma" que fa que molts consumidors no s'atreveixin a fer el pas de demanar ajuda.

Un home de 40 anys i un adolescent de 17, el perfil dels usuaris

Dels 2.200 usuaris atesos pel Projecte Home aquest any 2.000 corresponen a adults. El perfil de persona atesa és un home (en un 80% dels casos) de 40 anys de mitjana que és addicte majoritàriament a l'alcohol o la cocaïna, i en un 88% dels casos a les dues substàncies. El consum d'alcohol és el que, en proporció, més ha crescut entre els usuaris. L'any 2008 era el problema pel qual es tractava un 17% dels atesos mentre que el 2016 han passat a ser el 42%. Un terç de tots els adults atesos presenten un quadre d'alta exclusió social, un perfil d'usuaris que ha augmentat molt els últims anys.

En canvi, tot i que proporcionalment les xifres de menors atesos a l'entitat són molt més baixes que les d'adults (200 usuaris), Esculies ha assegurat que són només "la punta de iceberg". Segons el director de l'entitat, molts dels adolescents tenen una "percepció baixa del que suposa el risc del consum" i a més tarden molt a trepitjar Projecte Home, tenint en compte que l'edat d'inici de consum d'alcohol dels usuaris és només de 13,6 anys. Entre els joves d'aquesta edat i fins als 23 anys atesos el 2016 per l'entitat el 79% han estat nois i el 21% noies d'una edat mitjana de 17,7 anys. Els joves atesos tenen, en un 83% dels casos, problemes amb el cànnabis i, en un 31%, amb l'alcohol.

Massa tolerància i massa poques mesures per combatre l'alcoholisme

Les xifres d'alcoholisme entre els adolescents són molt preocupants per a l'entitat. Tot i així, "no podem culpabilitzar els menors i joves de beure massa alcohol", ha dit Oriol Esculies que ha considerat que "ells només són un reflex del comportament dels adults", un 80% dels quals consumeix alcohol de manera habitual. Esculies també ha assenyalat la publicitat normalitzada de begudes alcohòliques i la facilitat amb la qual els adolescents poden accedir a la compra d'aquests productes com a causes de la "tolerància de l'alcohol entre els menors", en paraules del director de l'entitat.

"En un taulell d'escacs les entitats som els peons. Cal que totes les peces es moguin per guanyar la partida i no només aquests peons", ha dit el president en clara al·lusió al paper de l'Administració per combatre les addicions. Esculies ha dibuixat una "estratègia" a seguir per tal de reduir les xifres d'usuaris basada en: prevenció entre els adolescents amb tallers i xerrades a les escoles ("no se'n fan suficients" ha dit); reducció dràstica de la publicitat d'alcohol; augmentar els impostos a aquesta substància i finalment crear alternatives d'oci saludables. "No pot ser que una entrada al cine el cap de setmana costi el mateix que 20 llaunes de cervesa en un supermercat", ha reblat Esculies.

Un concert solidari de la JONC per a Projecte Home

L'entitat, que té actualment 9 centres arreu de Catalunya a Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona Tortosa i Tremp, ha hagut d'aturar el seu projecte d'ampliació amb un nou centre a Lleida i un a Girona per la falta de fons. Amb la idea d'aconseguir finançament i conscienciar la societat catalana sobre les addicions, Projecte Home i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) han organitzat un Concert Solidari el proper diumenge 8 de gener a les dotze de migdia a l'Auditori de Barcelona. El director de la JONC, Manel Valdivieso, ha preparat un concert amb peces de Bach, Brams, Haydn, Mozart i Stravinsky que tenen com a simbolisme "el procés de superació d'una addició". Les entrades, amb preus de 10 a 35€, ja es poden adquirir a través del web de l'Auditori.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article