El Govern i els promotors de la ILP arriben a un preacord per la Renda Garantida

La plataforma ciutadania impulsora de la iniciativa legislativa votarà aquest dijous el principi d'acord

La conselleria ha acceptat ampliar l'ajut també a les famílies no monoparentals amb contractes a temps parcial


El Govern i els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) han tancat un preacord per tirar endavant la Renda Garantida de Ciutadania. Si fa nomeś unes setmanes el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies havia arribat a un inici de pacte amb els sindicats i la Taula del Tercer Sector, encara faltava, per desencallar la negociació, el vistiplau de la plataforma ciutadana.

Així, segons ha avançat aquest dimarts l'ACN, el preacord estableix que les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial i rendes baixes podran rebre la prestació a partir del 2017 i que, a partir del 2020, aquest ajut s'ampliarà també a les famílies no monoparentals. Aquest era l'últim escull que encallava la negociació. D’aquesta manera, totes les famílies que no cobrin més de 664 euros mensuals podran sol·licitar l'ajut i la seva aplicació es farà de forma progressiva des d'aquest setembre fins a l’abril del 2020.

A la tardor, a més, totes les persones que cobren la Renda Mínima d’Inserció (RMI) de 426 euros, que ho sol·licitin i compleixin els requisits, podrien començar a rebre la nova prestació. Per poder tenir dret a rebre la subvenció, la persona haurà de tenir més de 23 anys, residir a Catalunya des de fa més de dos anys, no tenir propietats excepte una primera residència i haver esgotat totes les prestacions possibles. Tota la gestió i el seguiment de l’ajut es farà a través de les Oficines de Treball, que faran una revisió anual.

Així, el primer membre d’una unitat familiar cobraria al setembre 550 euros al mes, que s’ampliarien fins al 85% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) el 2018 i fins al 94% el 2019. A partir de l’abril del 2020, la persona ja cobraria el 100% de la prestació, que seria de 664 euros mensuals. El segon membre cobraria el 50% de la prestació i, per tant, la unitat familiar rebria fins a 813 euros al mes el primer any i 995 euros un cop s’arribés al 100% de la prestació a partir de l’abril del 2020. A més, cada fill rebria, d'entrada, 75 euros, que finalment s’ampliarien fins als 100 euros. El topall màxim seria de 1.200 euros per a una llar de dues persones amb tres fills.

El resum de la proposta de Govern de Renda Garantida | Generalitat de Catalunya

Un ajut condicionat al seguiment d’un pla d’inserció laboral

Per rebre l'ajut, però, serà imprescindible seguir un pla d’inserció laboral. Així, la conselleria contempla que si la persona no segueix el programa per trobar feina pot perdre fins a 150 euros de prestació. A més, en la proposta del Departament, si la persona que rep la subvenció rebutja una feina, perd tota la prestació. La Renda Garantida també serà compatible amb les beques de transport i menjador escolar i els ajuts de la Llei de dependència.

Alhora, el Govern també contempla la creació d'una comissió integrada per Govern, agents socials, econòmics i entitats perquè avaluïn la implementació de la Renda Garantida i en facin seguiment durant el període de transició fins a la seva aplicació completa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article