L’anàlisi genètica com a eina clau per combatre el càncer d’ovari

El 80% de les pacients diagnosticades de càncer d’ovari tenen risc de patir una recaiguda

Cada any es diagnostiquen 479 casos nous de càncer d'ovari a Catalunya


Avui se celebra el Dia Mundial del Càncer d’Ovari, que és el cinquè tipus de càncer més freqüent en dones, amb uns 479 casos nous cada any a Catalunya. El 80% de les pacients diagnosticades tenen risc de patir una recaiguda. Un percentatge elevat ja que aquests tipus de càncer es diagnostica generalment en estadis avançats perquè els símptomes que provoca sovint es confonen amb altres patologies benignes de l’abdomen.

Tanmateix, gràcies a l’estudi genètic d’aquestes pacients ara ja és possible oferir un tractament més adequat. Segons l’oncòloga mèdica de l’Institut Català d’Oncologia especialista en tumors ginecològics, Marta Gil, d’aquesta anàlisi genètica es pot aconseguir fer prevenció d’altres tumors a la família. "No només se’n beneficia la pacient de càncer d’ovari, sinó que se’n poden beneficiar tots els membres de la seva família, i poden evitar el càncer d’ovari o mama en dones i el càncer de pròstata, en homes", ha dit Gil.

El camí que està cursant actualment la investigació en aquest tipus de càncer es dirigeix, doncs, cap a la medicina especialitzada. "En el que estem avançant més en aquests moments és en la caracterització dels tumors més personalitzats. La major innovació del 2016 és l’estudi molecular", ha destacat l’experta. A més, Gil ha explicat que en els darrers mesos ha sortit un nou fàrmac oral que s’administra quan la malaltia torna a sortir. Amb tot, la quimioteràpia i la cirurgia encara segueixen sent necessàries.

La mastectomia o histectomia com a opcions preventives

Un cop es realitza l’estudi genètic, aquells familiars que tenen la mutació en els seus gens i que, per tant, tenen la possibilitat de desenvolupar un càncer d’ovari, se’ls ofereix assessorament de les opcions que existeixen per tal d’evitar-ho. Una d’aquestes opcions, depenent de l’edat i de la situació de la persona, és fer-se controls de seguiment per detectar la malaltia de forma precoç o realitzar-se una extirpació d’ovaris i trompes, de manera preventiva.

Depenent de la mutació genètica i del síndrome hereditari identificat a la família pot valorar-se també la possibilitat de realització d’una mastectomia o histerectomia, per tal d’evitar que puguin arribar a desenvolupar un càncer. Aquest tipus de tractament s’anomena cirurgia profilàctica ja que amb l’extirpació dels òrgans s’aconsegueix reduir al màxim les possibilitats de desenvolupar un càncer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article