El Síndic reclama reduir les places dels centres de menors i avisa del perill d'estigmatitzar els joves

L'ens apel·la a la responsabilitat col·lectiva i exigeix que es millorin l’atenció i els recursos al centre L’Estrep


El Síndic de Greuges ha tornat a reclamar al Govern que redueixi les places dels centres d'acollida perquè s'assimilin al màxim a una llar i ha advertit del perill d'estigmatitzar-los. Ho ha fet arran del cas del centre L'Estrep, al Bages, en què una dotzena de menors han estat interrogats per haver agredit a tres joves a Manresa. La institució recorda que en diverses ocasions s'han reclamat millores en les instal·lacions i en els recursos per atendre els adolescents. També havia advertit que aquestes mancances podien tenir conseqüències en les conductes dels joves tutelats.

De fet, considera el Síndic, després de fer-hi visites i entrevistes amb els joves acollits, que al centre hi ha greus deficiències de recursos materials i humans. A més, creu que aquesta no és una situació que afecti només a aquest centre. Per aquest motiu, reclama que es prenguin mesures que tendeixin a reduir els centres dins el Programa marc per als centres residencials. A més, reclama que s'adoptin mesures per reduir el temps d'estada als centres de menors i que es limiti el màxim a sis mesos.

L'ens també recorda que el fet que es generin conflictes i situacions amb dificultats de gestió i contenció dels nois s'explica perquè s'ha de procurar la convivència d'un gran nombre d'infants en un mateix edifici i apartat del nucli urbà. Això motiva que alguns d'ells tinguin problemes de conducta i perjudiquin els mateixos infants i adolescents. “És precisament un entorn com més normalitzat millor, similar a la llar familiar pel que fa a dimensions, en una ubicació integrada en l'entorn i amb una atenció individualitzada el que evita la segregació i l'estigmatització”, avisen des del Síndic.

Un tractament menys “sensacionalista”

Pel que fa a l'aparició en premsa de fet violents amb relació a centres de protecció, com el cas del centre de L'Estrep, el Síndic considera que “estigmatitza i perjudica la recuperació física i emocional d'aquests infants i no genera un bon clima de bona convivència ciutadana”. Per això, apel·la a la responsabilitat col·lectiva i, especialment, dels mitjans de comunicació perquè no informen de forma “sensacionalista”.

Per això, reclama al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que s'elaborin protocols o pautes d'actuació perquè els periodistes sàpiguen com tractar les informacions, sobretot quan tractes situacions de desemparament o dificultats.

El centre de menors L'Estrep es reforçarà amb més educadors

El centre de menors l'Estrep es reforçarà amb més educadors després que dotze menors del centre d'acollida protagonitzessin el passat 25 de juny una agressió a Manresa contra tres nois, un dels quals es troba a la UCI. Aquest és un dels acords que es va prendre en la reunió de la comissió de seguiment del centre l'Estrep convocada amb caràcter extraordinari. En la reunió també es va acordar que s'intensificaran les activitats dirigides dels menors del centre, que es repartiran en grups més reduïts acompanyats d'un educador.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article