El Govern creu que el pla Prepara de l'Estat ha de ser compatible amb la Renda Garantida

El secretari general de Treball lamenta que el govern espanyol “demani concessions” a les autonomies per reactivar les prestacions


El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha demanat aquest dilluns que les prestacions del pla Prepara, pels aturats de llarga durada, siguin compatibles amb la percepció d'altres subsidis i prestacions públiques com la renda garantida de ciutadania. Així, vol que l'Estat modifiqui la seva proposta inicial i que no se “sobrecarreguin” les arques autonòmiques.

Ginesta ha explicat que el problema amb el pla Prepara, que ara està suspès temporalment, és degut a la “deixadesa important de funcions” del govern espanyol, ja que és un problema “que s'hauria d'haver resolt molt abans”. De fet, el Govern encara està valorant la seva posició davant de la propera reunió sobre aquesta qüestió, ja que “l'Estat demana que la solució vingui de les comunitats autònomes, que facin concessions”, ha lamentat. “Catalunya vol assumir totes les polítiques d'ocupació, actives i passives. Si totes les competències passives fossin de les comunitats, no hi hauria aquest enrenou”, diu.

El Consell de Ministres no va prorrogat el passat 25 d'agost el pla Prepara, el programa especial de protecció als desocupats, que es va esgotar el 15 d'agost i que destinava subvencions de 400 euros durant sis mesos a persones desocupades que havien esgotat totes les prestacions. Fins ara, l'acord estipulava que el pla es renovava automàticament mentre la taxa d'atur no baixi del 18% i el segon trimestre del 2017 s'ha tancat amb una taxa del 17,22%.

A més, el Tribunal Constitucional va dictar una sentència el passat 20 de juliol, després d'un recurs del govern basc, que disposa que l'execució i gestió de les ajudes econòmiques d'aquest pla és competència de les comunitats autònomes i, per tant, que l'estat no les pot centralitzar. L'executiu de Mariano Rajoy justifica la decisió de no prorrogar el pla fent referència a la sentència i ja ha avançat que treballa en buscar una solució a través de la convocatòria d'una Conferència Sectorial d'Ocupació que ha de tenir lloc les pròximes setmanes.

Un pla Prepara prorrogat, però que no es reactiva

Aquest pla es va posar en marxa el 2011 per fer front al gran nombre de persones que es quedaven sense prestacions. Inclou una sèrie d'accions de polítiques actives i d'ocupació i la percepció d'una ajuda econòmica de 400 i 450 euros (en cas de càrregues familiars) per a persones que estan sense feina i han esgotat les prestacions o no han arribat a cotitzar un temps suficient per cobrar l'atur.

El programa, que té una durada de sis mesos, s'ha prorrogat en diverses ocasions i, a partir del 2013, es va decidir que es faria de manera automàtica (també cada sis mesos) fins que la taxa d'atur es situa per sota del 18%. Els beneficiaris només la poden demanar una vegada.

Pocs dies després, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va assegurar al Congrés dels Diputats que “l’única opció” que veu per reactivar de manera immediata el pla és “assolir un acord per unanimitat amb les comunitats autònomes a la Conferència Sectorial d’Ocupació” on “s’encomani per part de les autonomies al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) la gestió de manera extraordinària i limitada en el temps del pla Prepara”. Per això, segons Báñez, el Ministeri ha enviat el primer esborrany “d’acord” a les autonomies per fer la pròrroga “fins que es produeixi la renovació de tots els programes de protecció dels aturats de llarga durada que es farà a la Mesa de Diàleg Social”.

La ministra va assegurar que el seu equip analitzarà "totes les observacions de les comunitats autònomes" i les tindrà en compte perquè “tan aviat com sigui possible” la Conferència Sectorial “decideixi per unanimitat posar en marxa de manera immediata aquest programa”. “Que ningú en dubti, el govern no deixarà ningú enrere, perquè per al govern el primer són les persones més vulnerables”, va sentenciar.

Segons Báñez, fins ara s’han beneficiat del pla 952.000 persones, un 80% dels quals –va dir– durant el mandat de Mariano Rajoy. “Hem donat continuïtat de bona fe al que va néixer per un període limitat”, va afirmar la ministra, que va recordar que l’atur ja se situa per sota del 18% estipulat i, per tant, el programa havia de quedar esgotat el 15 d’agost d’aquest any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article