Admesa a tràmit la primera demanda col·lectiva contra BBVA per l’IRPH de les hipoteques

Defensa els interessos de 200 demandants que va contractar els préstecs amb aquesta entitat i amb altres absorbides per ella

El Jutjat Mercantil 2 de Bilbao ha admès a tràmit la demanda col·lectiva interposada per l'entitat Asufin, Associació d'Usuaris Financers, contra el banc BBVA per la comercialització d'hipoteques referenciades a l'índex IRPH. La reclamació, que ha comptat amb l'assessorament jurídic de Col·lectiu Ronda, s'interposa en representació de més de 200 afectats i inclou, a més de les hipoteques de BBVA, les comercialitzades per les antigues Caixa Catalunya, Caixa Manlleu, Caixa Manresa, Caixa Terrassa, Caixa Sabadell, Caixa Tarragona i Banca Catalana, entitats totes elles absorbides per BBVA. És la segona demanda d'aquest tipus presentada a l'Estat espanyol després de la interposada per la mateixa Asufin el 6 de febrer en representació de més de 250 clients de CaixaBank.

Segons informa el Col·lectiu Ronda, Catalunya i Euskadi són els territoris que acumulen més afectats per la comercialització d'hipoteques referenciades a l'índex IRPH. L'entitat afirma que entre mig milió i un milió d'hipoteques subscrites a Espanya utilitzen aquest índex “que de forma reiterada i cada vegada més habitual ha estat considerat abusiu i, per tant, nul per jutjats d'instància de tot l'Estat i diferents Audiències Provincials”.

Els advocats del col·lectiu indiquen que la contractació d'aquest tipus de préstecs hipotecats va ser fruit “en la pràctica totalitat dels casos” dels consells i les recomanacions d'entitats com BBVA, “una de les més actives” en la comercialització d'aquest tipus de producte. Tant BBVA com d'altres entitats "van presentar" l'IRPH com un índex “més estable i menys subjecte a possibles fluctuacions” que l'euríbor. Lluny d'això, el col·lectiu subratlla que l'any 2013 l'IRPH era 3,3 punts superior a l'euríbor; el 2014, 2,6 punts superior i en 2016, amb l'euríbor situat en valors negatius, 1,96 punts per sobre.

La demanda, a més, recull el fet que l'any 2013 les autoritats europees van obligar el govern espanyol a derogar els antics IRPH-Caixes i IRPH-Bancs en considerar que es tractava d'índexs susceptibles de manipulació per part de les pròpies entitats i que es van comercialitzar “amb evident falta de transparència”.

Com a resultat d'aquest requeriment, l'únic dels IRPH que es va mantenir vigent va ser l'anomenat IRPH-Entitats que “es va imposar de forma unilateral i sense negociació prèvia” a la immensa majoria d'hipoteques referenciades fins a aquell moment a alguns dels altres IRPH derogats per imposició de la Unió Europea. D'aquesta manera, s'indica des del Col·lectiu Ronda, les entitats contravenien “amb l'aquiescència de l'Administració” un principi “essencial” del Dret que prohibeix explícitament modificar substancialment qualsevol element rellevant d'un contracte privat com és una hipoteca sense que hi hagi un acord entre les parts.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article