El Govern aprova la creació de la Taula d'atenció integral dels menors estrangers sense referents familiars

La iniciativa pretén donar resposta al sobtat increment d’arribada de menors estrangers no acompanyats

La DGAIA afirma que paral·lelament crearà 400 places noves en centres d’acollida i centres residencials


El Govern de la Generalitat ha aprovat crear la Taula d’atenció integral dels menors d’edat estrangers sense referents familiars per coordinar l’acció i les polítiques de Govern en aquesta matèria. La Taula es crea per donar resposta al sobtat increment d’arribada de menors estrangers sense referents familiars a Catalunya durant el darrer any i mig, tal com ja avançava el Social.cat en una entrevista a la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva.

Segons les darreres xifres de la DGAIA, l’any 2016 van arribar a Catalunya 684 menors estrangers sense referents familiars (MENA), gairebé el doble que l’any anterior. Fins al mes de setembre d’aquest any, l’arribada de MENA ja es xifra en 904 persones. Es tracta d’un fenomen que afecta majoritàriament menors en edat laboral, i amb un projecte migratori de cerca d’oportunitats laborals i formatives.

Les causes de l’augment significatiu de l’entrada d’aquests joves a Catalunya, està determinada, a més, per la necessitat econòmica i la manca d’expectatives en els països d’origen -alguns d’ells en crisi-, el tancament de la ruta turca, el tancament de les fronteres a diversos països europeus, la suspensió dels acords Schengen i la proliferació de controls i restriccions a la lliure circulació dels estats membres, entre altres.

Aquests menors arriben a la península Ibèrica fonamentalment des del Marroc (tot i que ara s’estan detectant alguns casos que poden haver arribat des d’Itàlia), després d’haver passat com a mínim per una altra comunitat autònoma.

Davant d’aquesta realitat i atès que Catalunya té competències exclusives en matèria de protecció d’infants i adolescents, el Govern proposa generar un espai on es puguin desenvolupar actuacions coordinades i integrals per a la correcta actuació i la salvaguarda dels drets dels menors d’edat estrangers sense referents familiars nouvinguts, incidint especialment en els aspectes d’autonomia, formació i treball per a l’emancipació.

La Taula, que s’adscriu al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es constituirà en el termini d’un mes i vol servir per coordinar l’actuació de la Generalitat amb la resta d’administracions públiques i el tercer sector per a l’atenció integral dels menors d’edat estrangers sense referents familiars nouvinguts.

Així, la taula estarà presidida per la consellera de Treball, d'Afers Socials i Famílies i en formaran part representants de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. També s’hi podran convocar col·laboradors externs com ara representants del tercer sector o d’entitats i grups especialitzats en la matèria.

La Taula tindrà una durada de dos anys, prorrogable un any més si les xifres d’arribada anual superen els 500 menors d’edat nouvinguts estrangers.

400 noves places en centres d’acollida i residencials

Paral·lelament a aquesta mesura i per tal de fer front a l’arribada massiva de menors estrangers no acompanyats -que ha portat al límit la capacitat de centres d’acollida i CRAE-, la DGAIA ha anunciat que crearà fins a 400 places noves. Fins ara la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa 80 places extres i abans del mes de novembre se n’engegaran 80 més.

La directora general ha explicat, però, que molts d'aquests menors no acompanyats tenen més de 16 anys i per la situació de desemparament encara estan dins el sistema de protecció, però que per circumstàncies personals i per qüestions culturals i d'edat, són “refractaris” als centres tradicionals d'acollida on no s'hi senten “còmodes”.

No obstant això, segons Oliva es tracta d’un projecte de nova creació que ofereix un lloc per dormir als joves i un acompanyament durant el dia amb suport educatiu per ajudar-los a traçar el seu projecte vital. Des de la DGAIA s'assegura que el projecte, nascut de l'anàlisi de la situació d'aquests adolescents, els ofereix potenciar el coneixement de la llengua, donar suport per a cercar feina o per formar-se, és a dir, ajudar-los a fer “el trànsit cap a la vida adulta”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article