Cauen un 7% les sol·licituds d’arrelament social, però creixen els casos d’irregularitat en dones provinents d’Hondures

Oriol Amorós reclama a l’Estat que prengui mesures per evitar la “precarietat” amb què arriben els col·lectius més vulnerables


El nombre de sol·licituds per accedir a l’arrelament social i, per tant, per intentar regular la situació de les persones immigrants, ha disminuït un 7,2% el 2017 respecte l’any anterior. Aquesta xifra, però, ve marcada per una excepcionalitat: han incrementat les sol·licituds d’arrelament social de dones immigrants provinents d’Hondures a causa de la crisi política que viu el país.

Segons el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que ha fet balanç de les dades d’estrangeria i refugi del 2017, la baixada sembla indicar que "hi ha menys persones en situació irregular", encara que ha alertat que se segueixen produint noves situacions d'irregularitat en col·lectius vulnerables.

El representant de l’administració catalana ha lamentat que l’Estat espanyol passi per alt aquesta situació i no incorpori mesures per evitar la “precarietat” amb què arriben els col·lectius d’immigrants més vulnerables. Amorós també ha recordat que aquest fenomen que ja va passar fa quinze anys amb immigrants bolivianes que intentaven entrar a l’Estat. “Caurem en el mateix error?”, ha denunciat.

Es manté una tendència estable en el reagrupament familiar

Pel que fa al reagrupament familiar, el 2017 s’han registrat 11.112 sol·licituds d’informes d’adequació de l’habitatge per tramitar el reagrupament familiar, un 0,7% més que el 2016. El 92,3% dels informes ha tingut resposta positiva i només el 5,8% han estat desfavorables per tractar-se d’habitatges desocupats.

El secretari ha explicat, però, que enguany el Govern ha impulsat un canvi normatiu per facilitar la convivència al mateix nucli familiar. Així, han flexibilitzat els requisits de metres quadrats d’habitatge perquè, segons Amorós, “per un o dos metres quadrats algunes famílies no podien fer el reagrupament” i això comportava “separacions” i “dolor a milers de persones”.

Pel que fa a la procedència s’ha notat un lleuger increment de sol·licitants provinents del Marroc i del Pakistan i, per territoris, un lleuger increment de demarcacions de Tarragona i Lleida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article