200 de les 1.116 persones refugiades ja tenen mentors dins el Programa Català de Refugi

“A Catalunya la dignitat i la supervivència bàsica dels refugiats està garantida”, assegura el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania


Catalunya ha passat de tenir 495 persones refugiades seguint el Programa Estatal d'Acollida el 2016, a 1.116 el 2017. I d’aquestes, 200 ja han iniciat la mentoria amb 335 voluntaris del Programa Català de Refugi. Segons el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que ha valorat l’informe d’estrangeria i refugi del 2017, aquest “creixement important” continua sent “insatisfactori” si es compara amb la magnitud de persones refugiades que han demanat ser acollides al país en els darrers anys.

En aquest sentit, ha apel·lat al conflicte de competències entre el govern de l’Estat i el govern català, i ha expressat la necessitat que se’ls traslladi tota la responsabilitat per poder fer-hi front sobretot des dels municipis, que podrien gestionar paral·lelament el servei d’acollida i l’empadronament.

A més, Amorós ha explicat que una desena de persones refugiades que han acabat el programa estatal s'han començat a beneficiar de la renda garantida de ciutadania. "A Catalunya la dignitat i la supervivència bàsica dels refugiats està garantida", ha destacat.

El 73% de les voluntàries mentores són dones

El Programa Català de Refugi contempla un programa de mentoria de persones refugiades que, després d’una formació de 24 hores a 1.314 de les 2.593 persones voluntàries, es va posar en marxa durant el primer semestre de 2017 i ja atén 200 refugiats. En concret, són a dia d’avui 335 les persones voluntàries que donen suport a les refugiades que han sol·licitat una mentoria.

Amorós s'ha mostrat satisfet amb l'evolució del programa i ha destacat la bona predisposició dels voluntaris. Pel que fa als seus perfils, un 73% són dones i gairebé la meitat (un 48%) tenen entre 20 i 40 anys. La gran majoria (un 83%) parlen altres llengües a part del català i el castellà com ara l’anglès (75%), el francès (37%) i un 5% l’àrab.

1.845 places disponibles en equipaments residencials i pisos

En relació amb l'accés a l'habitatge, Amorós ha explicat que hi ha 1.845 places disponibles per acollir a persones refugiades de les quals 650 són en equipaments residencials i 1.195 en pisos. La majoria són d'entitats socials i la resta de l'inventari de la Generalitat.

Amorós ha reconegut que tenen dificultats per omplir les places a municipis més allunyats de Barcelona ja que els refugiats prefereixen quedar-se en l'entorn de la capital però ha assegurat que treballen per adaptar “l'oferta i la demanda”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article