Una plataforma de professionals sanitaris defensa el dret universal a la salut

En un manifest, el grup promotor de la iniciativa alerta dels perills que pot suposar limitar l'accés a l'assistència sanitària


Uns 200 professionals sanitaris de diferents disciplines s'han organitzat amb una plataforma pel dret universal a la salut per defensar l'accés a l'assistència sanitària de tota la població independentment de la situació administrativa. La iniciativa sorgeix després de la presentació, per part del govern espanyol, del recurs al Tribunal Constitucional de la llei catalana aprovada l'estiu passat que garanteix aquest accés universal.

Els professionals volen seguir pressionat al Departament perquè “busqui la manera” de garantir aquest dret i a la vegada, conscienciar a la població de la importància d'aquesta universalització i dels perills que suposa en qüestió de desigualtats socials i també de salut pública. La directora assistencial de l'Hospital de Sant Pau i portaveu de la plataforma, Gemma Craywinkel, ha citat l'exemple del què pot suposar limitar les vacunes o l'accés als antibiòtics en funció de la situació administrativa de les persones, per a la salut pública. Craywinkel recorda que aquesta situació pot permetre que malalties que pràcticament estan eradicades puguin rebrotar i per tant, acabar perjudicant anys de polítiques de salut pública.

Per Craywinkel, aquest és l'exemple que la població entén més fàcilment, però recalca que la voluntat de la plataforma que s'ha creat per defensar precisament l'accés universal a la salut és reivindicar el dret individual a la salut i demostrar que els professionals “som els primers” que ho defensen més enllà de la qüestió administrativa. Per això, els 200 professionals que han impulsat la iniciativa i també una recollida de firmes a la plataforma Change.org, que en dos dies ha recollit 4.000 suports, volen pressionar al Departament de Salut per a què segueixi treballant per garantir aquesta manera de treballar al sistema sanitari català.

En aquest sentit, recorda que el model sanitari català parteix una llei promocionada per Ernest Lluch, el 86, i que fins que el 2012 el govern espanyol no va aprovar el reial decret que limitava aquest accés, en va ser el “pilar fonamental”. La cobertura universal, diu Craywinkel, era un “tret clau” del sistema català de salut, que havia estat construint amb consens i esforç. L'aprovació del decret, especifica Craywinkel, no va suposar un detriment a l'hora d'atendre a Catalunya, perquè es van “arbitrar mesures” que permetessin una aplicació “més sensata” d'aquesta norma.

Tot i això, per la portaveu de la plataforma, l'aprovació d'estiu passat d'aquesta llei al Parlament, permetia que els professionals sanitaris no haguessin de “buscar la manera” de garantir aquesta universalitat. Per això, destaca el paper que tenia i l'avantatge que suposava per a la població en general però sobretot, per als qui no accedien als serveis pensant que no hi tenien dret.

El Col·legi de Treball Social també es manifesta a favor de la cobertura sanitària universal

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) han mostrat també el seu suport a la cobertura sanitària universal com un dels eixos per fer front a les desigualtats socials a la societat. Segons el Col·legi, l’accés a l’assistència sanitària, així com a altres sistemes de protecció social —com l’educació, les pensions o els serveis socials bàsics—, “té un gran impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones i permet fer front a les desigualtats en salut existents entre persones i grups socials segons la seva situació socioeconòmica”. “L’assistència sanitària, la prevenció i la promoció de la salut no haurien d’estar subjectes a cap requisit d’accés que impliqui que persones, grups o col·lectius en quedin exclosos, una situació que incrementa la iniquitat”, afegeix. 

Per aquest motiu, el Col·legi ha mostrat el seu rebuig al recurs d’inconstitucionalitat presentat recentment pel govern espanyol. En aquest sentit, recorden que des de l'OMS es demana als estats que es comprometin a adoptar mesures concretes per promoure la salut de tothom, permetre l'accés als serveis de salut bàsics i de qualitat i no excloure ningú per motius econòmics. Per això, consideren que la llei catalana s'adapta a les peticions de l'OMS i, en canvi, el decret llei del 2012 del govern espanyol excloïa els immigrants irregulars.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article