Continua la carrera per curar la malaltia “de les 1.000 cares” que afecta el doble de dones que homes

Un estudi assenyala que 91 de cada 100.000 habitants té l'esclerosi múltiple a Catalunya


Encara avui no se saben les causes que provoquen l’esclerosi múltiple (EM), la malaltia neurodegenerativa i crònica del sistema nerviós central, sovint generadora de discapacitat. També s’anomena la “malaltia de les 1.000 cares” perquè a cada persona l’afecta de manera diferent, fet que dificulta molt el diagnòstic. Malgrat els avenços, aquesta malaltia encara no té cura.

Així, tot i que les causes exactes que activen l'EM no s'han descrit encara, se sap que existeix una interacció entre factors genètics i ambientals. A més, determinats hàbits de la salut i l'alimentació podrien tenir un impacte determinant, tal i com suggereixen diferents estudis recents.

Segons les dades epidemiològiques, a Catalunya la prevalença d’aquesta malaltia se situa entre 40-60 persones per 100.000 habitants, encara que un estudi recent incrementa aquesta xifra fins a 91 persones per 100.000 habitants. Aquesta malaltia afecta prop del doble de dones que d’homes.

Sota el lema Apropant-nos al final de l'EM i amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, que se celebra aquest dimecres 30 de maig, la Fundació EM pretén incidir en els avenços que s'han fet en la recerca i, malgrat que reconeixen que “han estat molts en els últims anys” també assenyalen que “encara queda molt per fer”. “No fa pas tant només hi havia el medicament Interferon per a les persones amb aquesta malaltia i avui poden triar entre molts tractaments. A més, ja no estan obligats a punxar-se com abans i també hi ha l’opció de les pastilles”, expliquen des de l’entitat.

Els símptomes de la cicatriu múltiple

En l’esclerosi múltiple, la mielina s’inflama i es desprèn. Després es destrueix i forma una cicatriu (la paraula esclerosi significa cicatriu). L’habilitat dels nervis per conduir impulsos elèctrics des del cervell i cap al cervell s’interromp i això produeix els símptomes de la malaltia. Uns símptomes que es poden presentar de manera progressiva, tot i que no és la manera més habitual.

Així, la malaltia acostuma a manifestar-se en brots, que poden deixar seqüeles i discapacitat. Concretament, prop del 10% dels malalts d'esclerosi múltiple tenen els primers brots en la infància. Per això, aquest any, des de la fundació posen l’accent en l’esclerosi múltiple infantil. “Cada any intentem posar el focus en algun aspecte, l’any passat va ser la feina, ja que moltes persones deixen de treballar després del diagnòstic”.

Activitats de sensibilització

A Catalunya són moltes les activitats que es preparen amb l'objectiu de recaptar fons i conscienciar la societat sobre aquesta malaltia. “Per nosaltres és important donar a conèixer la malaltia perquè és la forma que les persones que la tenen se sentin més compreses”, assenyalen des de la Fundació Esclerosi Múltiple.

Així, des de fa 25 anys realitzen el Mulla’t per l’esclerosi múltiple, una activitat que ja és tot un referent per captar fons i per donar a conèixer la malaltia. “Molta gent tot i conèixer-ne el nom no sap exactament què és la malaltia”, asseguren.

 


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article