Només el 54% de les persones amb VIH treballen

Les entitats socials demanen canvis legislatius per superar l'estigma i la discriminació en el món laboral


Només el 54% de les persones seropositives tenen feina i treballen habitualment, segons una enquesta del Ministeri de Sanitat. Un 30%, doncs, està aturat i la resta, són persones que per la malaltia, tenen una situació de fragilitat i per tant, no poden estar actius. Són dades però, que des del col·lectiu es valoren negativament i alerten que la discriminació laboral del col·lectiu, tot i que s'han fet passes els darrers anys, encara és vigent.

Per això, les entitats socials reclamen canvis legislatius que promoguin la igualtat en l'accés de la feina com a única solució per lluitar contra l'estigma que pateixen aquestes persones i recorden que l'evidència científica posa de manifest que la medicació fa indetectable la infecció i per tant, estar amb contacte amb seropositius no implica cap risc. Joaquim Roqueta, de Gais en Positiu, creu que és “preocupant” la taxa d'ocupació del col·lectiu i considera que en alguns casos, hi ha limitacions a l'hora d'accedir a determinats llocs de feina que dificulta la plena integració laboral de les persones amb VIH. Posa d'exemple les exigències dels cossos de seguretat exclouen les persones amb VIH o el cas de Madrid, que limitava aquest col·lectiu a l'hora de poder exercir de taxista. En aquest cas, però, s'ha fet un canvi legislatiu per modificar-ho.

Per aquest motiu, des de les entitats socials que lluiten contra l'estigma i la discriminació es demanen més mesures en aquesta línia que puguin facilitar aquesta inserció laboral del col·lectiu, un tema que s'ha debatut aquest dijous en una jornada a Barcelona. Roqueta creu que l'evidència científica ha trencat alguns mites pel que fa a la infecció de la malaltia i recalca que en molts casos la capacitat d'infecció és nul·la, gràcies a la medicació que ha augmentat la qualitat de vida dels portadors del VIH.

Per Roqueta, la societat no ha assimilat aquest canvi i en “l'imaginari col·lectiu” es manté una “nebulosa” estigmatitzadora que fa que fins a un 20% de la població declara no voler tenir companys de feina amb VIH. Roqueta creu que aquest estigma no s'ha lluitat prou a nivell institucional per canviar-hi i hi ha prejudicis a l'hora de contractar aquest col·lectiu. Roqueta també creu que una part de les persones amb VIH encara tenen “por” d'incorporar-se al mercat laboral, o de tenir feina estable precisament per aquest tipus d'actituds.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article