Més de 540 famílies del Ripollès deuen factures de serveis bàsics, el doble que fa un any

El Consorci de Benestar Social passa de destinar 1.500 euros a 4.000 euros en ajuts per pagar lloguers de particulars amb dificultats


Un total de 542 famílies del Ripollès tenien deutes pendents amb les factures de la llum, el gas o l'aigua durant el 2017, el que representa el doble que l'any anterior que van ser 255. Un 20% d'aquestes van aconseguir l'informe que acreditava una situació d'exclusió residencial que recull la Llei de Pobresa Energètica i, segons la qual, les subministradores no poden interrompre els serveis per impagament.

És una de les dades recollides en la memòria del Consorci de Benestar Social del Ripollès i on es veu com l'habitatge torna a ser un dels àmbits d'actuació. Durant el 2017, aquest ens ha passat de destinar 1.560 euros a 4.000 euros per ajudar a famílies a pagar el lloguer.

Concretament a un total de 18 famílies, dotze més que el 2016. En altres àmbits assistencials, com ara les actuacions per violència, es van atendre 111 víctimes, el 87% de les quals eren per violència masclista. Juntament amb Serveis Socials, es van detectar també sis casos de maltractaments infantils i cinc més a persones grans.

Augmenten les famílies de Ripollès que tenen dificultats per pagar les factures del seu habitatge. A nivell de serveis, les subministradores van informar dels impagaments de llum, gas o aigua a 542 llars. Una xifra que representa el doble que l'any anterior quan van ser 255.

D'aquest total, un 20% van aconseguir l'informe que acreditava una situació d'exclusió residencial que recull la Llei de Pobresa Energètica per la qual les subministradores no poden interrompre els serveis per l'impagament. Per contra, un 0,3% van tenir un informe desfavorable mentre que el 79% restant no ho va poder acreditar perquè no es van presentar a la cita amb serveis socials.

També ha repuntat el nombre de famílies que van sol·licitar un ajut per pagar el lloguer de casa. En total van ser 18 famílies, 12 més que el 2016. Això ha comportat un augment de la partida de fins a 4.000 euros (el 2016 s'hi havien destinat 1.560 euros).

L'any passat, es va activar la mesa d’emergència de la Generalitat en sis ocasions, els ajuntaments van ajudar a 3 famílies a través del lloguer social i una entitat bancària va acordar un lloguer social a una família mitjançant el Servei Ofideute.

Els ajuts per pagar les factures dels serveis bàsics també han crescut. Dels 90 atorgats el 2016 s'ha passat a un total de 130 ajuts per a 71 famílies per un import total de 21.900 euros. D'aquest total de diners, prop de 15.000 euros s'han destinat a la factura de l'electricitat i en segon lloc al butà amb 5.000 euros. En canvi, s'han reduït els ajuts dels Centres de Distribució d'Aliments gràcies a l'augment de les prestacions de Renda Mínima Garantida. Dels 1.884 ajuts repartits el 2016 s'ha passat als 1.022 ajuts.

Cinc casos de maltractaments a gent gran

La memòria del consorci també inclou la feina feta des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Durant el 2017, ha atès 131 persones, 122 dones i nou homes. El SIAD treballa per erradicar la violència de gènere a la comarca i s’ocupa de treballar amb les víctimes dels diferents tipus de violència.

En total, ha treballat amb 111 víctimes, el 87,4% de les quals per violència masclista. També s'han detectat 6 casos de maltractaments infantils, dos de maltractaments a persones grans i 2 de violència de fills cap als seus pares. Des dels Serveis Socials han detectar tres casos més de maltractament a persones grans, ja sigui per abús físic, psicològic i per explotació financera. Les víctimes són de Camprodon, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

Pel que fa al pressupost, el Consorci de Benestar Social del Ripollès ha tingut una despesa d'1,95 milions d'euros durant el 2017, essent l'àrea de l'Autonomia i dependència la que concentra la part més important (el 44,5%) atès que el Ripollès té un alt percentatge de gent major de 65 anys. Concretament representen el 25% del total. La xifra total dels ingressos va ser d'1,75 milions d'euros, dels quals el 87% va provenir de la Generalitat i dels ajuntaments de la comarca.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article