La UdG donarà 12 ‘beques salari’ de 600 euros al mes a estudiants de grau amb pocs recursos econòmics

Les ajudes estaran vinculades a la renda familiar i a l'expedient acadèmic dels alumnes


A partir del proper curs, la Universitat de Girona posarà en funcionament les ‘beques salari’, un ajut de 600 euros bruts al mes per a dotze alumnes de grau que comptin amb uns ingressos familiars baixos. Els estudiants rebran deu mensualitats, corresponents a la durada del curs universitari.

La vicerectora d'Estudiants i Inserció Laboral, Laura Vall-llosera, ha explicat que els alumnes s'hauran de matricular per tot un curs per rebre aquestes beques, ja que “la dedicació a l'estudi ha de ser completa”. Entre els criteris que es tindran en compte per atorgar-les hi ha el nivell de renda familiar, l'expedient acadèmic dels alumnes així com haver sol·licitat la beca del Ministeri d'Educació per tenir la gratuïtat de la matrícula del grau que estudiïn. El rector de la universitat, Quim Salvi, ha explicat que amb aquestes beques la UdG fa “un pas endavant per l'educació inclusiva perquè ningú amb la capacitat educativa es quedi sense estudiar”.

Les primeres dotze 'beques salari' s'atorgaran el pròxim curs 2018-2019 amb un pressupost de 72.000 euros. La vicerectora d'Estudiants i Inserció Laboral, Laura Vall-llosera, ha anunciat que la voluntat és “ampliar set beques a l'any” i d'aquesta manera arribar al 2022 amb un total de 33 ajudes. Vall-llosera ha detallat que aquest topall suposarà una despesa de 190.000 euros que assumirà íntegrament la universitat.

El rector ha matisat que, tot i que els ajuts només seran per a 33 estudiants dins dels 15.000 que té la universitat (comptant-hi tots els centres adscrits que té la UdG), representarà una “xifra important de diners” del pressupost del centre. En aquesta línia, la presidenta del Consell Social, Rosa Núria Aleixandre, ha convidat a empreses privades i a particulars a participar en aquest programa aportant-hi diners privats per poder repartir més ‘beques salari’.

Aleixandre també ha apuntat que els mecenatges podrien anar destinats a estudiants de màster i postgrau, ja que de moment les ajudes aprovades es centren tan sols en els estudiants de grau. La presidenta del Consell Social ha destacat que aquestes 'beques salari' seran les primeres ajudes públiques que es donen, tot i que ja existeixen iniciatives molt similars a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat de Barcelona i algunes empreses privades també en reparteixen.

L'aplicació progressiva de les 'beques salari' permetrà incorporar de forma escalonada a diferents alumnes de diversos cursos de grau. I és que si totes les beques es donessin el primer any a 33 alumnes de primer curs i es mantinguessin durant tota la carrera, deixarien sense possibilitats a altres alumnes amb pocs recursos durant els quatre anys següents. I això és precisament el que es vol evitar.

Incompatibles amb altres feines remunerades

La vicerectora també ha avisat que aquestes ajudes “són incompatibles amb qualsevol altra activitat remunerada”, evitant que un alumne pugui tenir una feina els caps de setmana que acabi restant temps de dedicació a la carrera. A més, també seran incompatibles amb la resta d'ajudes que dona la mateixa universitat.
Els alumnes interessats podran sol·licitar les beques fins al 19 d'octubre a qualsevol oficina de registre de la universitat. La resolució dels estudiants escollits es donarà a conèixer més tard del primer pagament del salari que s'hauria d'efectuar en l'inici de curs. El rectorat, però, s'ha compromès a abonar les quantitats pendents amb el primer salari que rebi l'alumnat becat.
A partir d'aquest moment, començarà una etapa de seguiment per part del personal de la universitat als alumnes becats. A final de curs, aquests també hauran de lliurar un informe sobre la seva evolució i una còpia de l'expedient acadèmic. En base a aquests criteris, el consell universitari decidirà si renova l'ajuda per al proper curs o no.

Des del consell d'alumnes s'han mostrat satisfets amb aquesta iniciativa de la UdG, tot i que han lamentat que sigui la pròpia universitat qui hagi acabat liderant les beques assumint-ne el cost. Per això han convidat a les administracions competents a apostar per aquest tipus d'ajudes.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article