Les necessitats dels infants amb diversitat funcional no marxen de vacances a l’agost

El centre Avança és l'única alternativa de casal adaptat durant la primera quinzena de mes a Reus


Acompanyar els infants amb necessitats educatives especials i potenciar la seva autonomia personal i relacional a través de propostes lúdiques. Aquest és l’objectiu que s’ha fixat Anna Grau, coordinadora i fundadora del Centre Avança. “El casal neix fa dos anys perquè vam veure que no hi havia propostes de casal adaptat durant el mes d’agost a Reus”, assenyala aquesta terapeuta.

A través de diverses activitats com les manualitats, els tallers de cuina, visites al mercat o la música, aquest casal reusenc ha acollit infants com l’Eudald, de set anys, que té autisme preverbal i que es comunica a través de Pecs, un sistema equivalent al llenguatge de signes per les persones sordes. “Algunes de les persones que tenen autisme es comuniquen a través de les imatges. Hi ha molts tipus de llenguatges per a persones autistes i el meu fill fa servir aquest”, explica Sandra Linaje, la mare de l’Eudald.

Linaje, tot i que considera que “hi ha masses casals adaptats i que s’ha d’apostar pels centres inclusius”, es mostra més que satisfeta amb aquest centre que ha obert les portes a diversos infants durant la primera quinzena d’agost. “Estic a favor dels centres inclusius perquè si volem societats inclusives, hem de començar per un sistema educatiu que també ho sigui”, afegeix.

Com l'Eudald, la Martina Frias, de quatre anys i mig, també ha pogut gaudir del casal adaptat aquest estiu. “A l'agost no hi ha oferta d'educació en el lleure per a infants amb necessitats especials“, diu Raquel Aliagas, la mare de la Martina. La nena té la síndrome de Pitt Hopkins, una malaltia que es caracteritza per tenir un desenvolupament més lent que l'habitual. Aliagas reconeix que la seva filla va començar el casal “una mica enfadada”, pel fet d'entrar en un lloc nou i que no coneixia. “Finalment, la Martina ha gaudit molt, sobretot, les activitats musicals. Amb l'Olga, la musicoterapeuta del centre, s'han entès bé”, explica.

Segons Aligas l'únic inconvenient del casal ha estat l'horari, -de 10 a 13 hores- perquè ha resultat “complicat per compaginar amb els horaris laborals dels pares”. Per la seva banda, Grau reconeix que es planteja ampliar-lo de cara l'any vinent per tal de poder adaptar-se millor als llocs de treball dels pares.

El Col·legi de Pedagogia demana més educació en el lleure a l'estiu

El Col·legi de Pedagogia de Catalunya alertava, recentment, que a l'agost manca educació en el lleure per a infants “vulnerables” i que “les activitats de lleure són també aprenentatges, però no per ser "no obligatoris" i ser "aprenentatges lúdics", són menys educatius i importants que els aprenentatges escolars”.

D’aquesta manera, el col·lectiu de professionals ha interpel·lat a les administracions públiques perquè implementin polítiques que apostin per l'educació en el lleure “com un dret de tots els infants, amb atenció especial a la diversitat funcional per diferent casuística, durant tot l'any i molt especialment durant el període estival, i més concretament, a l'agost”.

Les expectatives de Grau, que ja és el segon any que coordina el casal, s’han complert amb escreix. No obstant això, la terapeuta considera que s’han apuntat pocs infants, -un total de quatre, amb edats compreses entre els quatre i els deu anys-. “Jo comptava que vindrien més infants”. Per contra, diu, “aquest fet ha motivat que les activitats es fessin de manera individualitzada, parant més atenció a les necessitats de cadascun d’ells”.

“Han anat al mercat a comprar la fruita i han preparat l'esmorzar amb tot allò que han comprat. També han fet circuits de psicomotrocitat, que al meu fill li agraden molt”, explica la mare de l’Eudald. “Repetirem, segur!”, afegeix. “Tant la musicoterapeuta com jo ho hem gaudit molt. La relació amb els infants ha estat boníssima”, assevera Grau.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article