El Síndic de Greuges reclama que s'habilitin espais alternatius per atendre els menors estrangers no acompanyats

Considera que aquest fenomen genera un "impacte negatiu" sobre el conjunt del sistema de protecció

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat a les administracions implicades –Generalitat, Ajuntaments i Estat- que habilitin nous espais que actuïn com a centres d'emergències per acollir els menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya. A través d'un comunicat, el Síndic assegura que aquestes administracions “disposen d'espais que, de manera excepcional i temporal, poden cedir a la DGAIA per donar resposta a aquesta situació”.

A més, reitera que aquest fenomen està generant un impacte negatiu sobre el conjunt del sistema de protecció. Precisament, aquest dijous s'ha fet públic que el Govern ha creat 230 noves places per acollir “l’allau” de menors no acompanyats i evitar així que els joves segueixin dormint a les comissaries dels Mossos. Segons informa el Síndic, l'any 2016 ja va alertar de la “sobreocupació” dels centres de primera acollida i d'acolliment existents. De fet, lamenta que “la manca de places suficients en aquests centres, tot i la manca de recursos, ha comportat que es destinin places de CRAE o CREI, no pensades per aquesta funció, per desenvolupar primera acollida d'adolescents migrants no acompanyats”.

Aquesta situació, pel Síndic, suposa “alterar el funcionament normal d’aquests centres” i “perjudicar l'atenció que es presta als adolescents no acompanyats per part de serveis que desenvolupen funcions per a les quals no estan destinats”. Alhora considera que també afecta “la qualitat de l'acció protectora que es dona a la resta d'infants residents, tutelats per l'administració”.

El Síndic recorda, a més, que molts d'aquests nois estan pendents que se'n determini l'edat per part del Ministeri Fiscal, la qual cosa podria indicar que alguns d'ells són majors d'edat. A través del comunicat assegura que aquesta circumstància “contradiu la necessitat de preservar de l'acolliment de persones adultes els centres residencials adreçats a infants”.

D'altra banda, el Síndic també qüestiona la idoneïtat d'atendre durant hores els adolescents no acompanyats a les comissaries dels Mossos. A més, alerta de la “inadequació” d'enviar aquests joves a centres que “ja tenen les places cobertes o que, en moltes ocasions, presenten situacions de sobreocupació sense una adequada derivació”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article