El 27,7% dels nens i nenes a Catalunya viuen en situació de pobresa

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, Save the Children recorda que criar un fill costa 626 euros mensuals


Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, Save the Children recorda que a Catalunya el 27,7% de la població infantil viu en risc de pobresa o exclusió social. La taxa de pobresa infantil segueix sent molt més alta que la de la resta de la població. Els qui ho viuen encara amb més duresa són les nenes i els nens que viuen en llars de mares soles, d’origen estranger o amb escassos estudis.

En un any, la pobresa infantil s’ha incrementat un 10,6% a casa nostra. Si bé l’any 2016 hi havia 348.600 nens i nenes que vivien sota el llindar de la pobresa, la xifra va créixer fins els 385.600 l’any 2017. Això significa que ara hi ha 37.000 infants més que viuen en famílies que no poden cobrir totes les seves necessitats.

El cost mitjà per criar un fill en unes condicions adequades i dignes a Catalunya és d’uns 626 euros mensuals. Però moltes famílies no aconsegueixen fer-se càrrec de totes les despeses familiars com ara habitatge, educació i salut, tenint en compte que aquestes han augmentat molt durant els últims anys.

Tot i les dades, Catalunya inverteix molt poc en infància, només el 0,8% del seu PIB, molt lluny de la mitjana europea que se situa en el 2,4%. “Sens dubte, la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada el setembre de 2017, representa un avenç per a la infància, no obstant, la seva lenta implementació no permet encara parlar d’un progrés real pels nens i nenes”, reclamen.

“La pobresa infantil només es pot combatre amb inversió, per tant, cal un pressupost conseqüent si no volem veure com els nens i nenes més vulnerables segueixen heretant la pobresa de les seves llars”, explica Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de l’ONG a Catalunya.

Augmentar la inversió i millorar la cobertura de la Renda Garantida

Per tot plegat, Save the Children reclama al Govern que augmenti la inversió pública en protecció social per a la infància fins al 2,4% del PIB (nivell de la mitjana europea). També demana millorar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), incrementant l’índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) congelat des del 2011.

“Eliminar la necessitat d’acreditar dos anys de residència a Catalunya, condició clarament discriminatòria per aquells infants i famílies que acaben d’arribar i que podrien estar fins a dos anys sense rebre cap tipus d’ajuda i establir criteris clars i orientats a la conciliació familiar, perquè el fet de rebutjar una feina remunerada no exclogui les famílies del dret a percebre l’ajuda podria ser la solució”, expliquen a l’ONG.

També consideren que cal ampliar la cobertura de pròtesis, audiòfons, ulleres, serveis psicològics i psicosocials per a nens i nenes fins els 18 anys, incloent el seu cost total en la cartera de serveis del sistema de salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article