Pensar el negoci com una oportunitat corporativa, però també social

Apunts i la Càtedra d’Economia Solidària de la UAO debaten sobre els beneficis de la integració de persones amb discapacitat a l’empresa


A Barcelona hi ha unes 150.000 persones que tenen algun tipus de discapacitat, mentre que al conjunt de Catalunya són més de 550.000. “Totes aquestes són persones amb talent que no poden quedar fora del mercat laboralˮ, ha afirmat el Comissionat d’Economia Social i Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, que ha iniciat la IV Jornada Implementar la RSE, organitzada per Apunts i la Universitat Abat Oliva aquest dimecres.

De fet, i arran de la Llei General de Discapacitat (l’antiga LISMI), les empreses tenen l’obligació de contractar un mínim d’un 2% de persones amb discapacitat. En aquest sentit, la jornada ha volgut debatre els beneficis de la contractació de persones amb discapacitat que, segons la directora de la Càtedra d’Economia Solidària UAO, Carmen Parra, i el Gerent d’Apunts, Julio Castillo, “pot ser una oportunitat per esdevenir organitzacions autèntiques on s’utilitza la inclusió laboral com a palanca de canvi, i això permet créixer en talent i innovacióˮ.

Porro, a més, ha afegit que l’Ajuntament de Barcelona actualment reserva una part de la contractació pública a empreses que potencien la RSE, és a dir, aquelles empreses que contribueixen activament i de forma voluntària a una millora social, econòmica i ambiental. “Això també ha de ser un incentiu per a les empreses per impulsar la RSEˮ, ha dit.

Tot seguit, Xavier Marcet ha protagonitzat la conferència inaugural. Marcet, que és el president de la consultora Lead To Change, especialitzada en innovació estratègica, ha ressaltat la importància de “sumar intel·ligències a favor de les personesˮ. “No m’agrada el tipus de societat que veig que s’està construint, perquè provoca enormes desigualtatsˮ, ha dit, i ha afegit que l’eslògan que intenten vendre “moltes empresesˮ quan diuen que “el més important són les personesˮ no té sentit si “no es practica dins a casaˮ, és a dir, si no s’aplica dins la pròpia empresa.

“No s’hi val de fer negocis de qualsevol manera i després rentar-se la cara amb la RSEˮ, ha subratllat Marcet, “hem d’aconseguir passar de la RSE al shared value (valors compartits), hem d’aconseguir crear negocis pensant amb una oportunitat corporativa, però també socialˮ. Pel president de Lead To Change, el més important d’una empresa és que “el gap entre el que diu i el que fa sigui mínimˮ. Així, ha subratllat, caldrà que les empreses es plantegin “com crear riquesa sense crear desigualtatsˮ.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article