El Govern reclamarà entre 14 i 20 milions a l'Estat per gestionar l'acollida de persones refugiades

La Generalitat vol estudiar com es concretarà el traspàs de competències i si hi ha “marges” per crear un pla assistencial propi


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha xifrat entre 14 i 20 milions d'euros els fons necessaris per gestionar els serveis d'atenció als refugiats a Catalunya. Aquesta xifra és la que haurà d'abonar el govern espanyol a la Generalitat quan s'executi el traspàs de competències dels serveis d'atenció als refugiats.

El conseller Chakir el Homrani ha marcat aquest “ball de xifres” amb què treballa el departament que es determinarà segons “la gestió” d'aquests serveis que acabi fent el govern català. En aquesta línia el Homrani ha detallat que vol veure "els marges" que els deixa el traspàs de competències a l'hora de modificar el model assistencial dels refugiats i a partir d'aquí fixar una xifra econòmica concreta.

De tota manera, el Homrani també ha detallat que el tipus d'atenció que faci el govern català també dependrà dels "marges" que els deixi l'executiu de Pedro Sànchez en el finançament que destini en aquest àmbit.
Per això, pel titular de l'àrea d'Afers Socials, ara “cal analitzar la gestió” dels serveis que reben els sol·licitants d'asil, “més que la prestació econòmica”.

Actualment, el govern espanyol compta amb un conjunt de subvencions a diferents entitats que s'encarreguen de gestionar aquests serveis d'acollida i integració. El Departament decidirà ara si prefereix mantenir aquestes entitats o elaborar un programa utilitzant els serveis públics.

El Suprem rebutja el recurs de l'advocacia de l'Estat

La negociació entre el govern català i espanyol per conèixer com es concreta aquest traspàs de competències arriba després que el Tribunal Suprem hagi rebutjat un recurs de l'Advocacia de l'Estat a una sentència favorable a la Generalitat dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM). En concret, conclou que “és competència de les comunitats autònomes la gestió dels serveis i programes específicament destinats a les persones sol·licitants d'asil en els àmbits sanitari, educatiu i social”.

El TSJM va donar la raó a la Generalitat en una sentència del 19 de gener i va anul·lar una resolució del 29 de juliol del 2016 de la Direcció General de Migracions del govern espanyol per a la convocatòria de subvencions en l'àrea de protecció internacional.

La Generalitat al·legava que regular aquestes subvencions és competència de les comunitats autònomes. La sentència recull que “la pròpia Llei reguladora de l'Asil diferencia el que és la regulació jurídica de l'administració o organització, reconeixement la competència de l'Estat per a la primera i de les comunitats autònomes per a la segona”.

La sentència anul·la la resolució i reclama a l'Estat que porti a terme “totes les accions d'ordre material i econòmic encaminades” al fet que la Generalitat “pugui procedir a convocar i gestionar les subvencions”. Això significa que quan el govern espanyol decideix donar asil a una persona, aquesta protecció ha d'anar acompanyada “d'un programa vinculat als serveis que aquestes persones han de rebre”, ha detallat el conseller Chakir el Homrani. Amb la sentència, el govern català serà el responsable de decidir i gestionar aquest programa.

“No tenia cap sentit que fos una competència estatal”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha recordat que "la Generalitat és l'administració competent" de garantir els serveis d'atenció social i acollida de tots els catalans, “fins i tot de les persones migrades”. Per això El Homrani ha assegurat que “no tenia cap sentit que hi hagués una excepció” en el cas de les persones refugiades.

De tota manera, Chakir el Homrani ha detallat que “la potestat de donar el dret d'asil” segueix recaient a l'estat espanyol, tot i que el conseller ha recordat que tenen “la capacitat” d'assumir aquestes competències i que el govern català està “disposat a acollit més refugiats”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article