El dia a dia dels joves migrants que arriben sols a Catalunya, al 30 minuts de TV3

L'atenció dels joves migrants s'ha convertit els últims mesos en un repte que ha tensionat el sistema de protecció i alertat a tots els agents


El programa de TV3 ‘30 minuts’ estrena aquest diumenge, 18 de novembre, la producció ‘Menors lluny de casa’, el primer reportatge en profunditat sobre els menors d’edat migrants que arriben sols a Catalunya. Aquest reportatge mostra el seu dia a dia, a cara descoberta, i recull les veus de tots els agents implicats: administracions, educadors, entitats, sindicats, advocats, metges forenses i Mossos d'Esquadra.

Menors lluny de casa descobreix el cas d'un jove que ha quedat fora del sistema tot i tenir passaport de menor, presenta el testimoni d'un menor que va estar tancat a les cel·les de la Ciutat de la Justícia mentre esperava plaça en un centre i entra en els centres d'emergència oberts en 24 hores per treure els infants de les comissaries. També acompanya un dels molts joves que quan fan 18 anys són expulsats del sistema i viuen al carrer.

En els primers deu mesos del 2018 van arribar a Catalunya 2.964 menors no acompanyats, una xifra que duplicava la de tot el 2017. La Direcció General d'Atenció a la Infància reconeix que ens trobem en una situació d'emergència. El 30 minuts dona visibilitat a aquesta emergència entrant en un dels centres oberts en 24 hores per treure els nens de les comissaries, i parla amb delegats sindicals que descriuen la sobreocupació als centres d'acollida, on poden conviure joves amb matalassos a terra i nadons; i casos de centres que han tingut brots de tuberculosi.

La producció Menors lluny de casa recull els testimonis d'alguns d'aquests joves que parlen per primera vegada a cara descoberta de la seva vida, dels seus somnis i del periple que han viscut per arribar fins aquí. El reportatge retrata, també, el recorregut que fan aquests joves un cop arriben a casa nostra i les dificultats amb què es troben per consolidar el seu projecte migratori.

El reportatge ens acosta a la realitat d'un jove que, com molts d'altres, va passar fins a tres nits tancat en una de les cel·les per a detinguts de la Ciutat de la Justícia, un fet habitual fins al 2017. L'increment en l'arribada de menors va desbordar les instal·lacions i es va traslladar els nois a la sala d'espera de la Fiscalia de Menors.

Un dels educadors d'aquest espai denuncia que alguns d'aquests joves havien passat fins a sis dies sense poder dormir perquè es va prohibir que els donessin matalassos. Els últims mesos hem vist com els menors també han hagut de dormir a les comissaries de la policia i, per primera vegada, el portaveu dels Mossos d'Esquadra dona la seva visió sobre aquesta situació.

Però no tots els joves entren al sistema de protecció. El reportatge descobreix les proves d'edat que han de passar aquests menors, molt criticades per entitats, el Síndic de greuges i les Nacions Unides, i parla també amb aquells que les apliquen, com l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. El 30 minuts fa un seguiment de les proves d'edat a l'Hospital Clínic, on es fan habitualment, amb un d'aquests joves, que finalment va quedar expulsat del sistema de protecció tot i tenir un passaport que l'acredita com a menor.

Menors lluny de casa dona veu també als educadors socials, que no acostumen a parlar per por de les represàlies a la feina. Parlen sense embuts sobre la seva feina i sobre com la viuen com a professionals però també com a persones.

Els educadors socials qualifiquen la situació d'insostenible i el síndic de greuges ha emès diversos informes qüestionant alguns aspectes de l'acollida, demanant canvis estructurals en el sistema protector i denunciant les proves d'edat que se'ls practiquen. Els sindicats de Mossos alerten que les comissaries no són l'espai per a aquests menors, i l'obertura de centres d'emergència ha generat inquietud entre els ajuntaments i alguns veïns i tensions entre departaments de la Generalitat de Catalunya.

Una situació d'alta complexitat que el reportatge Menors lluny de casa aborda des de les múltiples veus implicades en l'acollida i posa en el centre d'interès les vivències personals dels mateixos menors.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article