Només el 50% dels antibiòtics que es consumeixen s'utilitzen correctament

Cada any, les infeccions provocades per bacteris resistents causen la mort de 25.000 persones a la Unió Europea


La resistència als antimicrobians, la capacitat dels microorganismes de resistir tractaments antibiòtics, és una seriosa amenaça mundial per a la salut que afecta múltiples sectors, com la salut humana, el medi ambient i les produccions agroalimentàries. Cada any, les infeccions provocades per bacteris resistents causen la mort de 25.000 persones a la Unió Europea i d’unes 700.000 al món. Si aquest fenomen no s’atura, s’estima que, cap a l’any 2050, cada any moriran 392.000 persones a la Unió Europea i uns 10 milions a escala mundial.

El consum a Catalunya només baixa un 1%. A Catalunya s’estan impulsant totes les línies de treball de les estratègies internacionals en la matèria: la vigilància, la comunicació, el control, la formació, la prevenció i la investigació, juntament amb sistemes d’enllaç entre institucions.

El consum d’antibiòtics a Catalunya es manté estable en els darrers anys. En concret, l’any passat es van consumir gairebé 4,3 milions d’envasos, només un 1% menys que al 2013. Considerant que cada any 8,5 milions moren per càncer al món, aquestes dades parlen d’una problemàtica que, en pocs anys, pot provocar més morts que una de les malalties que més preocupació desperta en la societat.

Sempre s’ha d’acabar el tractament prescrit

L’ús prudent dels antibiòtics en la medicina humana i veterinària és extremadament important per fer front al repte que suposa la resistència als antimicrobians. Fins al punt que cal tenir present que cada vegada que s’utilitza un antibiòtic es consumeix una part de la seva utilitat futura per tractar noves infeccions bacterianes.

Intervencions com el trasplantament d’òrgans o la cirurgia major (les cesàries o operacions de pròtesis de maluc) es poden arribar a convertir en procediments d’elevat risc si es continua fent un ús imprudent dels antibiòtics. De fet, les conseqüències del mal ús d’aquests fàrmacs ja són visibles actualment: els antibiòtics tradicionals ja no funcionen per tractar algunes malalties en alguns països.

Per tant, tothom és responsable de garantir que els antibiòtics continuen funcionant i de revertir algunes estimacions com la que afirma que, globalment, només el 50% dels antibiòtics que es consumeixen s’utilitzen correctament.

En aquest sentit, cada persona pot prendre mesures al respecte. Per exemple, prendre antibiòtics només quan un professional de la salut els recepti i no automedicar-se. Cal recordar que els antibiòtics no serveixen per tractar virus -com els que causen grips i refredats- ni s’han de fer servir com a promotors del creixement en ramaderia. Com a resultat d’aquests usos inadequats, els medicaments es tornen ineficaços i les infeccions persisteixen en l’organisme.

Una altra mesura a tenir en compte és que s’ha d‘acabar sempre el tractament prescrit (en temps i dosi); no s’ha de deixar encara que la persona es trobi millor abans d’acabar-lo. Portar els antibiòtics sobrants a la farmàcia; no llançar-los a les escombraries evita contaminar el medi ambient. Rentar-se les mans amb freqüència per a prevenir infeccions, extremant la higiene en el contacte amb malalts. Mantenir les vacunes al dia és una altra de les mesures recomanades.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article