La comunitat educativa surt al carrer per exigir la inversió del 6% del PIB en educació

Famílies, sindicats i entitats del sector de l'ensenyament es manifesten a Barcelona com a preludi de la vaga del 29 de novembre


Famílies, sindicats i entitats del sector de l'ensenyament s'han congregat aquest dissabte a la tarda a la plaça Universitat per fer una marxa fins a la plaça Sant Jaume. Amb els lemes “Per l'educació pública, cap retallada” i “Ara toca educació publica, volem el 6%”, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha sortit al carrer per reclamar la reversió de les retallades en ensenyament, un sector pel qual demanen un pressupost “expansiu”, que es podria traduir en un increment de professorat de 7.200 efectius, entre altres.

Al mateix temps, els centenars de manifestants han reivindicat més participació de la comunitat a l'hora de prendre decisions i acabar amb la segregació del sistema. Amb crits com ara “De la bressol a la universitat, l'escola la volem pública i de qualitat”, “prou tancaments de línies de P3” o “no a la privatització” unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, han exigit al Govern més inversió a totes les etapes educatives per aconseguir una millor qualitat educativa. Per aquest motiu, sindicats i famílies fixen el 6% del PIB que preveu la LEC com a reivindicació principal. El portaveu d'USTEC-STEs, Ramon Font, ha demanat que el pressupost del 2019 sigui “expansiu” ja que ha calculat que si s'apliqués el percentatge corresponent, la dotació del departament hauria de ser de 10.548 milions d'euros, mentre que el darrer pressupost executat ha estat de 4.900.

Font considera que hi ha demandes “realistes” com l'augment en 7.200 dotacions del cos de professors i mestres, mesura que ha xifrat amb 96 MEUR, però també altres aspectes com la substitució de tot el personal, també l'administratiu, que té un “cost irrisori” o més personal per a suport educatiu per atendre l'escola inclusiva. En aquesta mateixa línia s'ha posicionat Manel Pulido, de CCOO, que creu que cal que el Govern demostri que l'educació és una “prioritat”. Des de CGT apunten que l'administració ha demostrat “contradiccions” amb la pròrroga dels concerts educatius inclosos en escoles que segreguen per sexe i ha alertat que els 30 MEUR a les escoles d'elit es podria començar a revertir les retallades.

Des de la FaPaC, Belén Tascón, ha lamentat que encara hi hagi uns pressupostos un 10% inferiors al del 2010, amb un 10% més d'alumnat al sistema públic. Per Tascón, cal augmentar el pressupost públic per poder garantir alguns aspectes com ara l'escola inclusiva, que ha denunciat que no s'està complint el decret aprovat l'any passat al departament principalment per falta de pressupost.

Mobilitzacions per aturar el decret de menjadors escolars

La FaPaC també ha aprofitat la manifestació d'aquest dissabte per tornar a demanar l'aturada del projecte de decret de menjadors que prepara el Departament d'Ensenyament i que, segons les famílies, impedirà que les AMPAs puguin gestionar aquest servei, entre altres. La demanda de les famílies és que es consideri el temps de migdia com un temps educatiu i que no es “mercantilitzi” i es “privatitzi” aquest servei.

En aquest sentit, la plataforma SOS Menjadors Escolars s'ha sumat a la manifestació i ha traslladat la protesta que estan estenent als municipis. Després d'una assemblea, també aquest dissabte, SOS Menjadors Escolars ha fixat el 19 de desembre per fer una mobilització a les escoles i 19 de gener com a dia en què “s’enterrarà” el projecte de decret. Jordi Estarlich, portaveu de la plataforma, ha explicat que aquell dia es durà a terme un acte amb els diferents grups parlamentaris, amb qui obriran negociacions els propers dies, per aconseguir aturar aquest decret de Bargalló.

Estarlich s'ha mostrat optimista perquè considera que les famílies tenen ganes de “plantar cara” al Departament que “s’ha quedat sol”. Argumenta aquest fet amb l'aprovació de mocions a diversos consistoris per part de grups municipals del mateix color del Govern. Per això, confia que Bargalló haurà de “llençar la tovallola” i obrir una període de negociació amb les famílies per elaborar un nou marc normatiu que reguli aquest servei.

Aquesta és la primera manifestació abans de la vaga del sector convocada pel 29 de novembre en què a banda dels sindicats d'ensenyament, estudiants de secundària i universitaris també hi donen suport.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article