La Taula del Tercer Sector se suma a les queixes contra les companyies perquè evitin els talls a famílies vulnerables

La federació d’entitats insta les empreses subministradores a complir “sí o sí” la Llei contra la pobresa energètica


La Taula del Tercer Sector se suma a les queixes de l’Aliança contra la Pobresa Energètica contra les subministradores perquè evitin els talls a les famílies vulnerables i insta les empreses a complir “sí o sí” la Llei 24/2015, l’anomenada Llei contra la pobresa energètica. “No podem permetre que cap persona passi fred mentre els beneficis milionaris d’aquestes companyies no paren de créixer any rere any. És inacceptable”, afirma la presidenta de la federació Francina Alsina.

En un comunicat, la Taula del Tercer Sector recorda que la norma és molt clara a l’hora de protegir les persones que no poden pagar les factures energètiques per falta de recursos econòmics. Es calcula que a Catalunya hi ha més de 400.000 persones en situació de pobresa energètica.

De fet, explica la federació, l’article sis de la normativa ja contempla un principi de precaució, que obliga les companyies a avisar els serveis socials abans de tallar el servei. “Quan l’empresa subministradora hagi de fer un tall de subministrament ha de sol·licitar prèviament un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una de les situacions de risc d'exclusió residencial determinades per l'article 5.10. En cas que es compleixin aquests requisits s'han de garantir els subministraments bàsics d'acord amb el que estableix l'apartat 1 i s'han d'aplicar els ajuts necessaris establerts per l'apartat 3 per tal de no generar un deute a la persona o a la unitat familiar”, defensa la llei.

És per això que Alsina reclama que les companyies condonin el deute acumulat a aquestes famílies en situació de vulnerabilitat, tenint en compte que l’energia és un dret fonamental per tenir una vida digna. La presidenta de l’entitat també recorda que en els últims deu anys les despeses energètiques han crescut més d’un 40%.

En l’àmbit domèstic, a l’Estat espanyol una família pagava de mitjana l’any 2008 més de 1.500 euros en concepte de despeses energètiques mentre que el 2018, pel mateix consum, seria de més de 2.200 euros, segons dades de l’Idescat. Així mateix, Alsina reivindica la feina de moltes entitats socials que, durant aquests dies de més fred, treballen per evitar que cap persona atesa passi fred.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article