L’Aliança contra la Pobresa Energètica exigeix de nou que les famílies que ocupen un habitatge puguin contractar subministraments

Un protocol similar ja porta anys en marxa amb els comptadors d’aigua


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) demana que es compleixin, amb urgència, les mesures destinades a detectar situacions de vulnerabilitat en les famílies que ocupen un habitatge.

Els incendis que han tingut lloc aquesta setmana a Badalona i Manresa tornen a evidenciar les situacions de famílies que estan ocupant un habitatge per necessitat i que no tenen garantit l’accés als subministraments bàsics. Aquestes famílies, en molts casos, s’han vist forçades a ocupar un habitatge perquè han patit un desnonament i s’han quedat al carrer sense que l’Administració els pugui donar una solució habitacional.

Segons la plataforma, el més greu d’aquestes situacions és que, “ tot i que aquestes persones vulguin regularitzar la seva situació, tenir un contracte i pagar les seves factures, empreses com Endesa, Naturgy o Iberdrola es neguen a fer els contractes perquè no tenen la titularitat de l’habitatge”.

Així, les famílies es troben sense alternativa: viuen amb espelmes, com és el cas de l’incendi que es va produir a Manresa el passat 6 de gener, o es veuen forçades a punxar la llum, com les famílies del barri de Sant Roc de Badalona que també van patir un incendi el dia abans que va provocar 3 víctimes mortals i més de 30 ferits.

Proposta de contracte provisional de subministraments

Des de l’APE  ja van plantejar, el 2017,  una solució, tant a la Generalitat com a les empreses subministradores, que consisteix en fer un contracte provisional a aquelles famílies seguides per serveis socials, que complint amb la legislació vigent tinguin un certificat conforme la instal·lació elèctrica és segura (butlletí blau) i el padró que confirma que la família viu en aquell domicili. “Amb aquests documents hauria de ser suficient per poder fer un alta mentre es soluciona la seva situació habitacional, o bé s’aconsegueix un lloguer social en aquell pis o bé l’Administració la pot reallotjar a un altre habitatge”, diu el comunitat emès per l’APE.

A més, la plataforma assenyala que un protocol similar ja porta anys en marxa amb els comptadors d’aigua. “Aquesta proposta s’ajusta a la legalitat i evitaria més morts per pobresa energètica. Només és qüestió de voluntat per part d’empreses com Endesa, Iberdrola o Naturgy que han de canviar els seus protocols interns per incorporar la solució a aquests casos. Malauradament la Generalitat mira cap a una altra banda i empreses com Endesa prefereixen perpetuar una situació d’extrema vulnerabilitat abans d’acceptar aquesta solució”, diuen.

Protocols per detectar situacions de vulnerabilitat

Fa un any i mig que la plataforma, conjuntament amb un col·lectiu de bombers, va llançar la proposta d’implementar un protocol tant al cos de bombers de Barcelona com de la Generalitat.

L’objectiu d’aquest protocol era, per una banda, poder detectar a través de les actuacions de bombers, no només en incendis sinó en totes les altres intervencions, casos de pobresa energètica a través d’uns indicadors i, alhora, poder relacionar els incendis amb aquesta problemàtica per actuar de manera preventiva. “L’Ajuntament de Barcelona ja fa més d’un any que ha implementat el protocol de detecció però la Generalitat, tot i comprometre’s el propi Conseller Baiget, a dia d’avui encara no s’ha posat en marxa”, denuncien en el seu comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article