Un miler de manifestants clamen pels drets de les persones amb diversitat funcional a Lleida

Algunes entitats que treballen amb aquest col·lectiu asseguren que ho tenen “molt cru” per “tirar endavant”


Un miler de persones i professionals de les entitats de persones amb discapacitat s'han concentrat aquest dijous a Lleida per reivindicar els seus drets i també denunciar la pèrdua de 650 llocs de treball a què estan exposats, segons han explicat el gerent d'ACUDAM i el portaveu de la Federació ALLEM, Jordi Morillas. Morillas ha assegurat que els Centres Especials de Treball i algunes entitats ho tenen “molt cru” per tirar endavant.

El motiu, segons el portaveu, és la pujada del 22,3% de salari interprofessional que diu, és una “bona notícia” per una banda, però per als centres “impacta negativament”. En aquest sentit explica que aquesta pujada dels sous “no la podem traslladar als preus dels nostres béns i serveis”.

La concentració ha tallat durant una hora la confluència entre el Carrer Lluís Companys i l'Avinguda Catalunya. Morillas ha explicat que en un context de baixa productivitat, congelació tarifes, retallades, pujada de l'IPC, els Centres Especials de Treball “ho tenim molt magre per continuar” i per fer la tasca “que fem” que és una feina “digna” i un acompanyament “digne” de les persones.

“Això és el que perilla”, confirma el portaveu i a més a més hi suma el fet de molts mesos i anys treballant amb l’Administració “per un canvi de model que no arriba”, i per això “hem dit prou”.

Per la seva banda, el portaveu d'ALLEM ha reclamat “un compromís” de les administracions per fer un pla de xoc per traslladar l’increment de l’SMI als salaris de les persones perquè explica que “no ho podem fer de forma lineal” i també “que es garanteixin els ajuts en una situació de context pressupostari molt complicat”.

Denuncien la situació “insostenible” des del 2009

Un miler de persones de “totes” les entitats de la demarcació de Lleida, segons Morillas, i d’onze Centres Especials de Treball s’han aplegat en la confluència del Carrer Lluís Companys i l'Avinguda Catalunya, davant la Delegació del Govern a Lleida i han cridat consignes com “no ens oblideu” o “els drets són drets”.

Concretament, el conjunt de les entitats xifra en 1,5 milions d’euros més l’import que hauran d’incrementar les nòmines dels seus treballadors aquest any. Aquest augment porta al fet que algunes de les entitats afectades tinguin dificultats per pagar i, fins i tot algunes d’elles es plantegin ajornar els pagaments de l’increment dels salaris, com permet la normativa laboral, ja que no poden garantir fer front al pagament del 100% de l’increment del SMI de forma continuada.

Les entitats socials dedicades a les persones amb discapacitat (serveis d’habitatge, centres ocupacionals, centres especials de treball (CET) i altres serveis de suport), denuncien la situació “insostenible” que arrosseguen des del 2009, a causa de les retallades i la congelació del finançament dels serveis d’atenció i suports per aquestes persones. Segons ALLEM, a les entitats federades, afecta 2.300 persones amb discapacitat usuàries dels serveis i més de 1.500 professionals al territori de Lleida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article