Quatre maneres de canviar el món des del feminisme

La presidenta de l’Institut de les Dones, la directora de la Fundació Surt, la professora del Màster d’Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania i Sindillar reflexionen sobre el paper imprescindible de la dona


Aquesta setmana milers de dones sortiran al carrer per reivindicar els seus drets: el dret a la igualtat laboral, a la llibertat sexual, a l’avortament lliure, als drets reproductius... I ho faran també per clamar contra les violències masclistes i els feminicidis. Què en diuen, les expertes, del paper imprescindible de la dona a la societat? Quins són els reptes que encara cal afrontar? Com fer-ho? La presidenta de l’Institut Català de les Dones, la directora de la Fundació Surt, el sindicat Sindillar i la professora del Màster d’Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania reflexionen sobre el paper imprescindible de la dona a la societat.

 

“Ja no som víctimes, som guerreres”

“Totes les dones som l’eix primordial que sosté la vida en un sistema que l’ataca constantment. El nostre treball constitueix una part fonamental d’aquesta vida. Alhora, cal reivindicar la importància de deixar enrere l’assignació de rols, el patriarcat i tot allò que va implícit pel fet de ‘néixer dona’

Hem de batallar per visibilitzar-nos, en col·lectius, en assemblees, en el dia a dia, cridant que ja no som víctimes, som guerreres, i estem aquí per frenar el capitalisme, el racisme i el patriarcat. Tenim la responsabilitat de transmetre que juntes, unint les nostres veus, aconseguirem molt més que separades. Aquesta és una lluita per la dignitat. Les diferències de plantejament són vàlides i respectables, però no han de poder dividir-nos.

No vull caure en els tòpics ni en l’autocompassió. No vull fer un discurs que ens torni a explicar el que totes les dones ja sabem sobre les lluites que dia a dia desenvolupem en tots els àmbits de la vida. Nosaltres diem “Si no lluitem juntes, ens maten per separat”. El nostre veritable fi és la llibertat individual i col·lectiva”.

Sindillar, sindicat independent de dones treballadores de la llar i la cura

 

“Hem d’ocupar en plena igualtat el lloc que ens correspon”

“Estem treballant per a què les dones puguem gaudir dels nostres drets de ciutadania i la nostra llibertat de la mateixa manera que ho fan els homes. És en aquest sentit que el Govern aprovarà en els propers dies més de 300 mesures per donar compliment a la Llei 17/2015 del 21 de juliol d’igualtat efectiva de dones i homes, i a la Llei 5/2008 del 24 d’abril dels drets de les dones per eradicar la violència masclista. Cal que les dones ocupem amb plena igualtat d’oportunitats el lloc que ens correspon a la societat. Som el 51% de la població doncs hem d’ocupar el 51% dels llocs de comandament i ser a totes les professions i a tots els esports, ser visibilitzades el 51% del temps dels espais en els mitjans de comunicació, protagonitzar el 51% dels llibres de text, la història i estar al 51% a tots els nivells i àmbits de tota la producció cultural. A més, la societat ha d’acollir i valorar les aportacions de les dones.

Malauradament, aquest 8 de març, acabant el primer quart del segle XXI, a l’Institut Català de Dones encara ens queda feina a fer, i hi ha discriminació sistemàtica de les dones en tots els àmbits de la vida: personal, familiar, laboral i social. I aquesta discriminació és la causa de la pitjor manifestació del masclisme: la violència contra les dones i els seus fills i filles. I hem de vetllar i refermar que no estem disposades a fer ni un pas enrere. Ens calen els feminismes més que mai per a què no prosperin actituds negacionistes de les violències masclistes, les desigualtats de gènere i les polítiques públiques feministes”.

Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de les Dones  

 

“Assegurem la cura i l’atenció a les persones”

“Les dones som imprescindibles perquè som nosaltres les que garantim realment el sosteniment de la vida. I no ho dic només per la capacitat de procrear, sinó perquè també som les que assegurem, de forma molt majoritària, la cura i atenció de les persones ( 67% del treball de cura a la família, respecte al 33% dels homes), una tasca imprescindible , i que caldria posar al centre de tot, per garantir una societat lliure de desigualtats socials.

I ho fem a la vegada que també contribuïm a l’economia productiva, en un mercat de treball que, malgrat hi arriben més qualificades (el 60% de les llicenciatures són de dones), no se’ns reconeix de la mateixa manera que als homes (es manté una bretxa salarial del 23%, ocupem les taxes més elevades de parcialitat i temporalitat, el 70% d'empreses catalanes no tenen cap dona en els seus òrgans de direcció, etc.). Un talent necessari que també es menysté i s’invisibilitza, en el món institucional, cultural i polític.

Per acabar, diria que la gran capacitat de lluita individual i col·lectiva que hem mantingut les dones i seguim mantenint durant anys i anys són també aportacions imprescindibles per generar canvis profunds i transformar la nostra societat perquè sigui més justa i més igualitària”.

Sira Vilardell, directora general de Fundació Surt

 

“Sense nosaltres, les dones, no es mou el món”

“Les dones som importants per a la societat perquè sense nosaltres no es mou el món. El sistema econòmic capitalista està construït sobre la noció que les dones realitzen, de manera gratuïta, el treball domèstic i de cures necessari perquè l'economia i la societat tirin endavant.

Si el sistema hagués de pagar, si hagués de responsabilitzar-se de totes les tasques que les dones realitzem de tenir cura de la canalla, de les persones malaltes, de les persones grans... s'ensorraria, no s'ho podria permetre.

Així, el treball de cura que duem a terme les dones no només és imprescindible per a generar benestar individual i col·lectiu sinó per garantir que l'economia es manté en peu. Tanmateix, s'ha de buscar un sistema que no parasiti el treball de les dones i que permeti una organització social de la cura més justa i equitativa”.

Sandra Ezquerra, professora del Màster d’Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article