Plataformes pel dret a l’habitatge convoquen una manifestació per “punxar la bombolla”

La mobilització tindrà lloc aquest dissabte a la tarda a Barcelona, Madrid, València, Coruña i a 36 ciutats europees més


Més de 40 entitats que lluiten per defensar el dret a l’habitatge convoquen una manifestació per “punxar la bombolla” immobiliària i dir “prou” als lloguers abusius. La manifestació tindrà lloc aquest dissabte, 6 d’abril, a les 18h a Barcelona.

La convocatòria d’aquest dissabte és internacional. 36 ciutats europees clamaran contra un problema global com és la dificultat per accedir i mantenir un habitatge. Aquest problema global a l’Estat espanyol es tradueix en 93.000 desnonaments l’any 2018. Xifra que implica 165 desnonaments diaris, és a dir, un desnonament cada cinc minuts. Catalunya encapçala la llista de desnonaments de tot l’Estat espanyol.

“L’Estat no només no actua per frenar la bombolla immobiliària sinó que la fomenta”, ha dit Àlex Francesc, del Sindicat de Llogateres, qui ha reconegut que és “indispensable”ser moltes persones a la manifestació d’aquest dissabte.

Des del Sindicat de Llogateres demanen “mesures reals” perquè consideren que s’ha arribat a un punt “asfixiant”. “ L’Estat espanyol és el país de la UE on es destina el percentatge més alt del salari a l’habitatge, concretament, un 40%”, ha destacat Frances. Xifra que s’enfila fins al 65% del salari en les persones menors de 35 anys.

Des del Sindicat demanen també que s’apliqui un índex de preu de lloguer “real” perquè l’actual no és més que un reflex dels preus de mercat i de la bombolla ja que no recull les condicions socio-econòmiques reals de la població, no té en compte elements claus com els ingressos familiars o la taxa d’atur. L’índex hauria de poder garantir que els preus del lloguer s’adaptin a l’economia real de les famílies. Consideren que amb els contractes de lloguer actuals és “impossible desenvolupar cap projecte de vida”.

En aquest sentit, Lucía Delgado, portaveu de la PAH Barcelona, ha exigit que el parc públic d’habitatge s’ampliï, que actualment és de l’1,5%, “quan hauria de ser, mínim, d’un 15%”. Delgado també ha demanat habitatge públic permanent i ha considerat que Barcelona disposaria d’un 40% d’habitatge públic “si no s’hagués deixat de protegir”.

Hi ha gairebé tres milions i mig d'habitatges buits a l'Estat espanyol i és el segon país del món que aglutina més SOCIMI, que són les societats d'inversió amb una fiscalitat molt baixa i que “estan a l'eix de la bombolla especulativa dels lloguers”.

Per la seva banda, Axel Altadill, del Sindicat de l'Habitatge del Raval ha destacat que les entitats no busquen assenyalar unilateralment els fons voltors, perquè "aquí hi ha un entramat de bancs i governs que propicien aquesta bombolla d’habitatge”.

El barri barceloní de Sant Antoni ha estat un dels que ha patit més els efectes del turisme: “El dret a l’habitatge ens ha estat substret. Una bona part d’habitatge del barri ha estat substituït per hotels”. Caballé ha denunciat també “la relació inversa actual entre salaris i preus”, ha destacat Xavi Caballé de la plataforma veïnal Fem Sant Antoni.

Víctor Muñoz, de la plataforma500x20 ha assegurat que la lluita veïnal és “la lluita per una vida digne”. “L’habitatge no és per fer diners. Quan es fa fora algú de casa seva se l’expulsa també del seu entorn. Ens hi va la vida”, ha assegurat. Sota el lema “Punxem la bombolla” la manifestació d’aquest dissabte arrencarà a Jardinets de Gràcia a les 18h.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article