La FaPaC denuncia la “planificació negligent” de les places de l'escola pública a Barcelona

Diverses plataformes del districte de Gràcia reclamen a l'Administració “una planificació realista“ i un model educatiu més igualitari


La FaPaC continua la seva protesta contra la gestió que està fent l'Administració de l'escolarització pública a Barcelona. Si fa tan sols una setmana alertava de la manca de places públiques als districte de l'Eixample i Gràcia de Barcelona i a Badalona, ara denuncia en un comunicat la “planificació negligent” que en fan el Departament d'Ensenyament i el Consorci d'Educació de Barcelona.

Segons detalla l'entitat, juntament amb l'Assemblea Groga de Gràcia, la Coordinadora d’AMPA de Gràcia i el Grup de famílies afectades de Gràcia, l'Administració està “menystenint la creixement demanda d'escola pública per part de les famílies", mentre dona prioritat a l'escola privada-concertada i “penalitza” la poca demanda d'alguns centres públics amb tancaments de línia, mentre que no es ho fa amb la privada.

També assegura l'entitat de pares i mares d'alumnat que l'Administració està “permetent l'estigmatització“ de centres públics amb menor demanda, “fruit d'una estratègia de segregació“, i “perpetuant la inequitat” entre famílies. “Mentre uns municipis disposen de places públiques per a tots els infants, independentment de l’escola que finalment triïn, a Barcelona no és així. El lloc de residència crea, per tant, desigualtats“, asseguren.

Expliquen des de la FaPaC i la resta d'entitats de Gràcia que "entenen que la falta de planificació i l’opacitat en els processos de preinscripció és una estratègia que introdueix escoles i famílies en dinàmiques competitives i que forma part del programa mercantilitzador i privatitzador de l’escola pública engegat pels darrers governs de la Generalitat”. Per això, demanen que no se sobrepassin unes “línies vermelles”, com ara ampliar la ràtio de 25 alumnes per aula o que no es derivi a l'escola concertada ni fora de l'àrea d'influència del domicili.

Denuncien la “manca de transparència”

A més, asseguren que hi ha una evident “manca de transparència” en tot el procés de preinscripció. Afirmen que les famílies no tenen una bona informació sobre el nombre de places disponibles a cada escola pública, que no hi ha una bona previsió de sol·licituds i que la planificació del mapa escolar és “absolutament opaca“.

Alhora, expliquen que, a partir de la primera assignació, les famílies que no han obtingut plaça en primera opció “viuen durant molts dies en un estat de desinformació indignant”. “És una manca de respecte cap a les famílies en un moment molt delicat i sensible, i implica un tractament no igualitari”, denuncien.

Una enquesta per conèixer els problemes de les famílies

​Davant del cas concret de manca de places públiques a Gràcia, reclamen mesures extraordinàries i urgents, com omplir les places públiques lliures amb el principi de proximitat de les famílies, que es reobrin les línies públiques tancades i que, en cas que tot i així faltin places, s'usin com a recurs extraordinari els “grups bolet”. Per tal de conèixer la situació a tota Barcelona, la FaPaC ha engegat una campanya de recollida de dades, en què poden participar les famílies que tenen problemes per aconseguir una plaça pública per als seus fills.

A mig i llarg termini, també reclamen a l'Administració que faci una “planificació realista” i que construeixi més escoles públiques. També demanen que l’Administració enceti el procés per convertir escoles concertades que no tenen demanda suficient en escoles públiques. Per últim, reclamen definir un “model pedagògic global i sistèmic per a la pública que marqui un model pedagògic comú, identificable i de qualitat“, que no creï “diferències, estigmes ni segregació social“.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article